Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La Val d'Aran compta amb el seu primer mapa de sòls, eina tècnica per a la planificació de la producció agrícola

query_builder   30 març 2015 12:47

event_note Nota de premsa

La Val d'Aran compta amb el seu primer mapa de sòls, eina tècnica per a la planificació de la producció agrícola

  • El conseller Pelegrí afirma que el coneixement sobre els sòls és essencial per a l’ordenació del territori i l’espai rural i la seva gestió sostenible
  • La monografia tècnica Els sòls de Catalunya. Val d’Aran forma part dels treballs per a la realització del Mapa de sòls de tot el territori català
  • Permet comptar amb un nivell detallat d’ informació sobre les principals característiques dels sòls agrícoles de la vall, la seva ubicació, fertilitat i els factors condicionants per a la producció agrícola
DAAM
Moment de la presentació
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M. Pelegrí, juntament amb el Síndic de la Val d’Aran, Carlos Barrera, i el director adjunt de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Antoni Roca, ha presidit avui a Vielha la presentació de la monografia Els sòls de Catalunya. Val d’Aran.
Aquesta publicació és fruit de la col·laboració que van encetar l’any 2008 l’ICGC, dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per a la realització dels Mapes de sòl de Catalunya a escala 1:25.000. L’edició del volum corresponent a la vall aranesa ha comptat amb el suport del Conselh Generau d’Aran.
 
La producció sostenible dels aliments es basa en el bon ús dels recursos com ara el sòl, un recurs no renovable a escala humana, per poder produir productes de proximitat que ajuden l’economia local i fixen la població al territori. En aquest sentit, els Mapes del sòl constitueixen una eina que subministra la informació necessària sobre la qualitat dels sòls d’un territori, la ubicació dels que tenen un major potencial per a la producció agrícola i n’assenyalen les possibilitats de protecció.
Per aquest motiu, la publicació ajudarà ha dit el conseller Pelegrí, al coneixement sobre el medi i els recursos naturals de la Val d’Aran, i a prendre les decisions amb responsabilitat i eficiència sobre el territori.
La publicació s’emmarca en la celebració de l’Any Internacional del Sòl, declarat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), i és el primer treball de sòls de la Val d’Aran.
Un recurs no renovable
Durant la presentació, Pelegrí ha explicat que el Departament que encapçala sempre ha considerat que el “coneixement sobre els sòls és essencial per a l’ordenació del territori i l’espai rural i la seva gestió sostenible”. Així s’ha considerat a l‘Avantprojecte de llei de sòl agrari, un dels epígrafs del qual parla de catalogar els espais agraris segons la qualitat del seus sòls.
El conseller ha assenyalat també que “el sòl és un recurs no renovable i un patrimoni que hem de conservar, i, per a saber on són aquells sòls més versàtils, els hem d’estudiar”. “D’aquí la importància del Mapa de sòls, que posseeixen països amb alta tecnificació i gestió dels seus sòls com ara els Estats Units i Holanda, entre altres”, ha afegit el conseller.
Cartogràfic
Portada del llibre
Una eina tècnica per a la presa de decisions
La monografia presenta un mapa de sòls 1:250.000 de tota la Val d’Aran, amb la descripció dels principals sòls desenvolupats i un mapa detallat (1:25.000) dels sòls amb major potencial agrícola, localitzats en el fons de la vall. També conté un estudi del clima, la geologia, la vegetació i els usos del sòl. Finalment, dedica uns capítols a la fertilitat, el potencial i la protecció dels sòls.
En aquest cas, la informació del treball és especialment rellevant: presenta a un nivell detallat informació sobre les principals característiques dels sòls agrícoles de la vall, la seva fertilitat i els factors condicionants per a la producció agrícola. Aquests sòls, a causa de la seva localització, les condicions climàtiques i els materials originals sobre els quals s’han desenvolupat, presenten uns trets diferencials que els fan infreqüents en el conjunt dels de Catalunya.
En els treballs de camp i la redacció d’aquesta monografia tècnica, han col·laborat personal tècnic i professorat de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat de Lleida (UdL), el Conselh Generau d’Aran, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el Departament. L’estudi estarà disponible íntegrament a la web de l’ICGC els propers dies.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia