• El cap de l’Executiu ha estat entrevistat per Xavier Sardà al programa El Pla Sardà, que presenta setmanalment a BTV
  • Artur Mas ha defensat que el camí cap a l’Estat propi “és incert, però el de no fer-ho ens porta a quedar arrasats, contra les cordes”
El president Mas, en un moment de l'entrevista amb Xavier Sardà (Foto: BTV)
El president Mas, en un moment de l'entrevista amb Xavier Sardà (Foto: BTV)
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquesta nit al programa El Pla Sardà, de BTV, que, “malgrat l’immens soroll que hi ha hagut en els darrers tres anys” entorn del procés sobiranista que està vivint el país, “la societat catalana no està fracturada socialment” per aquest tema. “Una altra cosa és que estigui dividida perquè, com passa sempre en democràcia no tothom està d’acord amb un sol projecte i hi ha d’haver diferència d’opinions”, ha reblat.
 
Conversant amb el conductor del programa, Xavier Sardà, sobre el moment polític que afronta Catalunya, el president de la Generalitat ha subratllat que “cal fer tot el possible perquè no hi hagi fractures internes a Catalunya”, però també ha defensat que si al país hi ha una majoria suficient per intentar fer el màxim possible per una nació com Catalunya “no li hem de posar límits”.
 
Amb aquesta idea, el president ha explicat que ell sempre ha defensat que “si hi ha massa crítica suficient en la societat, l’aspiració ha de ser el màxim poder possible per a Catalunya”. Però que si abans no era obertament defensor d’aquesta posició és perquè sabia que “no hi havia massa crítica suficient”. “En el moment en què hi és, el màxim poder possible a què podem aspirar és que Catalunya esdevingui un estat”, ha assegurat.
 
El president ha defensat que si hi ha suficients catalans i catalanes a favor de la independència i al final no podem continuar el camí, ja sigui perquè “no tenim suports a nivell europeu, perquè Espanya ho bloqueja absolutament tot o per un cúmul de raons”, en aquelles condicions “Catalunya haurà guanyat una posició difícilment reculable, i, aleshores, serà un problema de temps, però la posició de força per la via democràtica ja la tindrà”.
 
Al llarg de l’entrevista, el cap del Govern ha recordat que, abans d’arribar al camí actual, el Govern havia intentat altres vies com ara la defensa d’un pacte fiscal propi pel país. “Quan vaig plantejar el tema del pacte fiscal, teníem un acord entre CiU, ERC, ICV i d’altres, però sobretot entre aquests, per poder negociar el tema del pacte fiscal amb Madrid fins al juny del 2013”, ha explicat el president. “Teníem 8 o 10 mesos per aconseguir això o fer el màxim plantejament possible, però la posició del senyor Rajoy va ser molt rotunda, va ser: no hi res a parlar d’aquest tema”, ha recordat.
 
Davant aquesta negativa, Artur Mas ha defensat que podíem “no fer res” i quedar-nos com estàvem o arriscar com a país i buscar el camí cap a l’estat propi. “Intentar-ho té un preu i un cost, però, i no intentar-ho?”, ha preguntat.
 
“Sé que és complicat i que ens hem posat en un camí que no té facilíssima sortida”, ha defensat Mas, “però tinc una altra certesa, i per això crec que val la pena posar-s’hi: sé que el nostre camí és incert, però el de no fer-ho ens porta a quedar arrasats, contra les cordes”.
 
En referència a la negativa del Govern espanyol perquè el poble català pugui celebrar un referèndum, el cap de l’Executiu ha defensat que, com a demòcrata, “sempre he partit de la base que, per molt importants que siguin les lleis, no són sagrades” i que, per tant, el problema “no és la Constitució, perquè les societats evolucionen”.
 
Per aquest motiu ha defensat que, “com a mínim, hem de poder saber si hi ha una majoria a favor que Catalunya tingui estat propi o no”, i que, precisament, “la democràcia permet resoldre aquests conflictes a les urnes” i no a bufetades, com antigament se solucionaven.
 
“No s’ha de poder trobar un mecanisme legal per poder fer això quan aquests mecanismes legals existeixen? I si la majoria de la societat catalana volgués la independència, l’Estat espanyol no s’hauria de plantejar alguna cosa respecte a Catalunya o podria ignorar l’opinió majoritària dels catalans i represaliar les autoritats catalanes?”, ha reflexionat.
 
Si tot això és possible, Mas ha remarcat que “hem de lluitar per una major qualitat democràtica”, que significa “insistir en un projecte que està fonamentat en la democràcia i, a més, té un esperit absolutament pacífic i cívic”.
 
En un altre moment de l’entrevista, Xavier Sardà ha abordat el tema del cas Pujol. El president ha afirmat que l’expresident de la Generalitat “ha fet una cosa criticable, que pot decebre i que a mi em causa pena”, però ha insistit que, malgrat el greu error comès, “no enterraré tot allò que sé que aquest home ha fet pel seu país, pel qual sent una passió absoluta”. “Qui l’hagi de jutjar, ja el jutjarà”, ha defensat.
 
Artur Mas ha subratllat que aquest és un tema “personal i familiar” dels Pujol, “que s’està demostrant que no va més enllà d’això” i que “s’intentarà vincular amb l’actual Govern de la Generalitat, i no és veritat”.
 
L'entrevista al president, que s’havia gravat prèviament, s’ha emès avui, en lloc de l’habitual horari d'"El Pla Sardà" dels divendres, amb motiu del dol decretat per la tragèdia aèria de la companyia Germanwings de dimarts.

2  

Imatges

Gravació entrevista

Gravació entrevista 5432

Gravació (2)

Gravació (2) 5419