• PirosLife amb gairebé 2,5 milions d’euros servirà per dinamitzar la zona del Pirineu i desenvolupar noves accions que facilitin sobretot la seva coexistència amb el territori
Pelegrí i Barrera amb totes les institucions signants i els equips tècnics implicats
Pelegrí i Barrera amb totes les institucions signants i els equips tècnics implicats
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, el Síndic d’Aran, Carlos Barrera, el vicerector de Recerca de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, el president de la Fundación Oso Pardo, Guillermo Palomero i el conseller delegat de Forestal Catalana, S.A, Josep Escorihuela, han signat avui a  la seu del Conselh Generau d’Aran  el conveni de col.laboració que formalitza el projecte LIFE + Natura i Biodiversitat Piroslife que permetrà consolidar la població d’ós bru (Ursus arctos) a la zona del Pirineu central català. El Departament d’Agricultura és el beneficiari coordinador d’aquest projecte, mentre que la resta d’organismes i entitats en són beneficiaris associats.
 
Pelegrí ha remarcat la importància del treball conjunt de les institucions implicades en l'èxit del programa de reintroducció de l'ós bru al Pirineu, tant des del punt de  vista de la  consevació de la biodiversitat com de la normalitat en la coexistència amb les activitats ramaderes i de dinamització del territori, i ha  agrait l'esforç de tots els equips que hi intervenen en aquest projecte.
 
En virtut del conveni signat s’estableixen els acords i protocols que regiran  aquest nou projecte europeu ampliar les accions que es duen a terme a la zona del Pirineu amb presència d’ós bru.
 
El total del pressupost d’aquest projecte és de 2.435.639 € i serà finançat en un 75% per la Unió Europea.  La resta d’aportació s’haurà de fer entre tota la resta de socis.
 
Els objectius principals del projecte són conèixer i consolidar genèticament la població, dissenyar una xarxa d’espais de connectivitat per a l’ós i millorar-los, impulsar el paper de l’ós en relació amb el turisme i, sobretot, potenciar el sector ramader que conviu amb l’ós, tot demostrant que es pot continuar minimitzant el risc d’atacs a la ramaderia i l’apicultura. També el nou projecte ha de ser bàsic per generar una implicació del territori a fi d’integrar l’ós en la societat de muntanya i per treballar perquè aquesta espècie esdevingui una oportunitat de desenvolupament econòmic per al territori.
 
 
 
 
moment de  la signatura
moment de la signatura
El projecte preveu implementar una sèrie d’accions que permetin consolidar el futur de l’ós al Pirineu en un entorn favorable. La prioritat del projecte és ampliar el suport al sector ramader complementant les línies d’acció actuals obertes per a la prevenció dels danys que pugui ocasionar l’ós bru. Es tracta bàsicament del programa d’assistència als ramaders i propietaris d’arnes que es puguin veure afectats per la seva presència. A més, a banda del pagament dels danys ocasionats per l’ós bru, des de fa anys hi ha un programa de suport a ramaders i propietaris perquè agrupin els seus ramats de manera que es puguin aplicar mesures efectives de protecció i es puguin vigilar quan pasturen en zones amb presència d’óssos amb l’objectiu de facilitar el maneig dels ramats. Es tracta, doncs, de donar suport a la conservació de l’ós bru com a element de recuperació de la nostra biodiversitat, però també com a element dinamitzador del territori.
 
En aquest sentit, el nou projecte LIFE+ preveu ampliar i reforçar les línies de treball existents i impulsar-ne de noves, com per exemple la valorització dels productes locals resultants de la ramaderia que es practica en les zones de presència de l’ós, de manera que aquesta espècie no només ocasioni menys problemes, sinó que generi també avantatges per al ramader que hi ha de conviure.
Un altre eix que permetrà millorar aquest projecte és posar en valor l’ós bru com a atractiu turístic i com a element dinamitzador del territori. En aquest sentit, es preveu dur a terme diverses accions per ampliar la feina feta fins ara, com ara el disseny de nous productes turístics basats en l’existència d’aquesta espècie, la formulació d’acords per promoure la imatge de l’ós associada al territori on és present, i la vinculació entre ós i productes locals o establiments turístics distribuïts per tot aquest territori.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Fitxers adjunts

Foto 1

Foto 1
JPG | 1466

Foto 2

Foto 2
JPG | 1270