Signatura del Protocol del circuit comarcal del Baix Penedès contra la violència masclista
La seu del Consell Comarcal del Baix Penedès, ha acollit aquest matí l’acte de signatura del primer Protocol per a una intervenció coordinada contra la violència masclista de la comarca. L’acte ha estat presidit per Montserrat Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), acompanyada per, Joan Olivella, president del Consell Comarcal. A la signatura també hi han assistit representants dels diversos serveis territorials de la Generalitat que hi participen (Interior, Salut, Ensenyament, Justícia i Benestar Social),  així com representants dels ajuntaments de la comarca i dels agents implicats en l'elaboració del protocol. La presentació ha anat a càrrec de Lídia Bargas, coordinadora territorial de l'ICD a Tarragona i Maribel Zabal, tècnica responsable del Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal.
 
Aquest Protocol és el document marc que defineix el model d’intervenció i atenció a les dones que travessen situacions de violència masclista i concreta les competències de cada institució i servei, tot donant compliment a la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista. Així mateix, el document adhereix els dos protocols preexistents a nivell municipal de Calafell i del Vendrell, i que ja estan funcionant amb resultats molt positius.
 
En el transcurs de la signatura, Montserrat Gatell ha subratllat en la seva intervenció que "el Protocol representa la fermesa, la suma d'esforços i implicacions necessàries per eradicar la violència masclista i millorar la resposta que donem a les dones perquè puguin exercir el seu dret a viure en llibertat". També ha apuntat que "només si fem treball en xarxa i coordinat en la prevenció, la sensibilització, l'atenció a les dones, la seva recuperació i la dels seus fills i filles, podrem anar desmuntant tots aquells elements que permeten que actualment a la nostra societat encara sigui vigent la violència masclista".
 
El president del Consell Comarcal del Baix Penedès, Joan Olivella, ha destacat que  “L'abordage de totes les manifestacions de la violència masclista constitueix una de les prioritats polítiques de la nostra comarca, ja que atempta contra els drets, la igualtat d'oportunitats i les llibertats de les dones”. També ha explicat que “Aquest protocol es una necessitat territorial que fins ara quedava descoberta i a la qual, teníem la responsabilitat de donar una resposta d'actuació immediata”.
 
El Protocol per a una intervenció coordinada contra la violència masclista al Baix Penedès és un marc i una eina de treball per als i les professionals dels ens, entitats, departaments i serveis que l’han signat. Estableix quines són les pautes a seguir, però també haurà de tenir en compte que la realitat social de la comarca és diversa i canviant; i per tant, ha de ser un document obert que es vagi adaptant a les noves necessitats que sorgiran, com poden ser canvis legislatius i les noves metodologies de treball que aportaran nous instruments i   l'actualització d'indicadors que serviran per ajustar-lo a noves directrius.
 
Posteriorment, a la signatura del Protocol, la presidenta de l’Institut Català de les Dones ha mantingut una trobada amb dones representants de la Xarxa Emprenedora del Vendrell, i que han volgut explicar a la presidenta les seves experiències com a empresàries. Les participants en aquesta taula rodona han estat Lídia Rodríguez de l'empresa ACASA serveis, Laura Rebollo i Esther Gimeno de l'empresa ECOCAT i Imma Arroyo de l'empresa Xarcuteria Cansaladeria Arroyo.