- La nova Oficina de Turisme, gestionada conjuntament per la Generalitat i l’Ajuntament de Tortosa, neix amb la voluntat de dotar les Terres de l’Ebre d’una Oficina de Turisme de referència al territori
- A més de facilitar a visitants i turistes tota la informació sobre les Terres de l’Ebre i de la resta de Catalunya, el nou equipament vol esdevenir un centre de dinamització econòmic i turístic del territori
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, acompanyat de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha inaugurat avui a Tortosa la primera Oficina d’Informació Turística de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. La nova oficina d’informació turística, gestionada conjuntament per la Generalitat i l’Ajuntament de Tortosa i ubicada a l’Edifici de l’Escorxador, neix amb la voluntat d’esdevenir l’oficina de referència i centre de dinamització econòmic i turístic del territori, en col·laboració amb el sector turístic de les Terres de l’Ebre.
El conseller Puig ha afirmat que “l’obertura d’aquesta oficina de turisme de les Terres de l’Ebre simbolitza el bon nivell de col·laboració entre la Generalitat, l’Ajuntament i el sector privat del territori. Aquesta col·laboració és necessària per sumar esforços i multiplicar resultats”. El conseller ha animat les empreses a col·laborar en la competència, a treballar conjuntament “perquè anant junts arribem a més gent”.
Felip Puig ha explicat que les Terres de l’Ebre tenen un gran potencial i són “el gran diamant en brut en el projecte turístic del país”. A més del patrimoni, la natura, el paisatge i la gastronomia, entre d’altres atractius de la zona, amb inversió, formació, innovació, creació de nous productes i especialització, el conseller s’ha mostrat convençut que “captarem nous turistes, molt especialment de proximitat”.
A més de facilitar tota la informació sobre les Terres de l’Ebre i de la resta de Catalunya a visitants i turistes, l’oficina durà a terme d’altres tasques pròpies d’un centre de dinamització territorial, com ara proporcionar serveis d’orientació i suport als turistes i també a les empreses turístiques de la zona; promoure la creació d’experiències de qualitat; donar suport a les oficines de turisme ebrenques adscrites a la Xarxa d’Oficines de Turisme de Catalunya; col·laborar amb els agents públics i privats en els projectes o iniciatives turístiques que es duguin a terme al territori; i elaborar estudis, informes i estadístiques.
L’oficina obrirà tot l’any, set dies a la setmana, amb un mínim de set hores i mitja diàries. I amb l’objectiu de difondre els actius i serveis turístics del territori i satisfer al màxim les necessitats dels turistes que arriben a les Terres de l’Ebre, la nova oficina comercialitzarà experiències turístiques al territori, a més de productes i serveis més convencionals com ara marxandatge i publicacions. Algunes d’aquestes propostes són visites al Delta de l’Ebre, Gandesa, Tortosa, Móra d’Ebre i al Centre d’Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova; recorreguts musicals entre oliveres mil·lenàries; la descoberta dels tresors d’Ulldecona; i sentir l’espiritualitat dels Ports a Horta de Sant Joan.
L’obertura de l’oficina de turisme a les Terres de l’Ebre s’emmarca dins l’estratègia de la Direcció General de Turisme de promocionar, dinamitzar i desenvolupar aquest territori a través del turisme, una de les opcions més importants per al desenvolupament econòmic de les quatre comarques del sud de Catalunya que conformen aquesta marca turística.
En aquesta línia, la Direcció General de Turisme ha impulsat diverses actuacions per potenciar la maduració de les Terres de l’Ebre com a destinació turística, com el Pla de Foment Turístic de Tortosa (2012-2014).
En l’acte d’inauguració, han acompanyat el conseller, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; la directora general de Turisme, Marian Muro; el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa; la directora territorial del departament d’Empresa i Ocupació de les Terres de l’Ebre, Mercè Miralles; i el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Tortosa, Alfredo Ferré.
Xarxa d’Oficines de Turisme de la Generalitat
Amb la inauguració d’avui, la Xarxa d’Oficines de la Generalitat de Catalunya està formada per dotze centres distribuïts a les quatre demarcacions: Palau Robert, Fira de Barcelona-Gran Via, Aeroport Terminal 1 i Aeroport Terminal 2, a Barcelona; Girona ciutat i Aeroport de Girona, a Girona; La Seu Vella, estació de RENFE de Lleida i Aeroport de Lleida-Alguaire, a Lleida; i Tarragona ciutat, Aeroport de Reus i Tortosa, a Tarragona. Durant el 2014, les oficines de turisme de la Generalitat van atendre més de 370.000 consultes.
Terres de l’Ebre, un territori amb un gran potencial turístic
Les Terres de l’Ebre són una regió amb un gran potencial turístic degut als seus nombrosos recursos naturals i culturals. A banda del riu Ebre i el Massís dels Ports, hi destaquen dos Parcs Naturals (PN dels Ports i PN del Delta) i la Reserva Natural de Sebes. Aquests entorns naturals i la diversitat paisatgística del territori fan que sigui un indret ideal per a la pràctica de tot tipus d’activitats com ara senderisme, cicloturisme, piragüisme, caiac, via ferrada, espeleologia, barranquisme, etc.
D’altra banda, els seus 142 quilòmetres de costa i la diversitat i qualitat de les seves platges així com l’existència de cinc ports esportius, en fan un lloc ideal per a la realització d’activitats aquàtiques, entre elles, submarinisme, kitesurfing, windsurfing, busseig, navegació i pesca. A tot això cal afegir un patrimoni cultural destacat, una gastronomia elaborada, tradicional i creativa, amb dos restaurants amb estrella Michelin; l’aposta per l’enoturisme al voltant, sobretot, de la DO Terra Alta; i un calendari d’esdeveniments complet i variat on destaca la Festa del Renaixement de Tortosa.
La designació de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera, que reforça la imatge de la destinació en termes qualitatius i mediambientals; l’activitat de l’Estació Nàutica de la Ràpita i l’inici d’aquest municipi com a destinació de turisme de creuers; i la recent certificació de l’Ametlla de Mar com a Destinació de Turisme Esportiu que s’afegeix a la DTE Amposta, són altres exemples de les àmplies possibilitats d’aquest territori i del dinamisme dels professionals del seu sector turístic, tant públic com privat.
1