• El pressupost per ajuts a arts escèniques va augmentar un 16,48% el 2014 respecte l’any anterior
  • El nombre de beneficiaris va augmentar un 52,87%, passant de 365 l’any 2013 a 558 l’any 2014
  • Adjuntem els dossier amb els detalls de la remodelació dels ajuts
El Departament de Cultura ha dut a terme una remodelació dels ajuts a les arts escèniques per tal d’adaptar els criteris a les necessitats actuals del sector. Es pretén així racionalitzar i ordenar el suport a les arts escèniques, crear un sistema d’ajuts eficaç i fomentar les contractacions i creació de públics.
 
L’any 2014, el pressupost per a ajuts a les arts escèniques va augmentar d’un 16,48% respecte l’any anterior, passant de 11.641.398€ durant el 2013 a 13.559.477€ al llarg de l’any passat. Respecte el nombre de beneficiaris d’aquests ajuts, van augmentar un 52.87%, passant de 365 a 558.
 
Els ajuts es distribueixen en cinc apartats: Suport a la creació, suport a la producció, suport a l’exhibició, suport a la generació de mercats i suport a la creació de públics. S’han dissenyat a partir del diàleg amb els professionals del sector.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, afirmava aquest matí durant la presentació de la remodelació dels ajuts que “creiem que aquest sistema és el més eficient que hem tingut mai. El sistema que teníem havia envellit notablement. Totes les modificacions van destinades al que és quasi un lema: més qualitat, més feina per als professionals del sector i més públic”.
 
Entre les principals novetats aplicades hi destaca la remodelació el suport pluriennal al desenvolupament i la producció teatrals. D’aquesta manera, el Departament ha seleccionat 30 empreses (companyies, productores i sales amb producció pròpia) de les 56 que s’hi varen presentar a la convocatòria i que es distribueixen en tres categories, en funció de la seva antiguitat i la seva capacitat de producció.
 
Un dels principals canvis respecte a convocatòries anteriors és, en paraules del director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas, “la voluntat de professionalitzar i garantir a les companyies una estabilitat, de manera oberta per tal que totes les companyies puguin accedir a aquest ajut tinguin la trajectòria que tinguin”. Així, la convocatòria preveia 5 empreses amb una capacitat de producció més àmplia (categoria A), 10 empreses amb capacitat de producció mitjana (categoria B) i 15 empreses de capacitat de producció menor (categoria C). La convocatòria s’ha fet amb la voluntat que puguin seleccionar-se empreses que comencen la seva trajectòria i que fins ara no trobaven una línia d’ajuts per a elles i que els professionals tinguin uns recursos estables per tal que puguin estudiar els projectes detingudament.

1  

Fitxers adjunts

Dossier remodelació ajuts arts escèniques

Dossier remodelació ajuts arts escèniques
PDF | 142