· La Generalitat té per objectiu doblar en cinc anys la superfície forestal que es gestiona actualment a Catalunya, multiplicar per 2,5 el consum de biomassa forestal per a ús tèrmic i crear 1.900 llocs de treball
· Artur Mas ha fet una visita institucional a diferents municipis de la Cerdanya
El president durant la visita al municipi de Prullans, a la Cerdanya. Autor: Jordi Bedmar
El president durant la visita al municipi de Prullans, a la Cerdanya. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquesta tarda que “la primera vegada que un Govern de Catalunya es pren seriosament el tema de l’aprofitament de la biomassa en l’ús tèrmic, els resultats ja són bons en el primer any d’arrencada forta”.
 
El cap de l’Executiu ha subratllat l’aposta del Govern per la biomassa en el decurs de l’acte de presentació del seguiment del primer any de l’Estratègia per promoure l’aprofitament de la biomassa forestal i agrícola, que ha tingut lloc al Museu Cerdà de Puigcerdà. Aquesta estratègia va ser aprovada pel Govern el febrer del 2014 i implica una actuació interdepartamental per al període 2014-2020, que té com a objectiu millorar l’estat dels boscos i la seva biodiversitat; reduir el risc d’incendis i els efectes del canvi climàtic; i contribuir tant a la recuperació econòmica, mitjançant la creació local de llocs de treball, com també al desenvolupament rural, fomentant la fixació de la població en el territori.
 
Artur Mas ha explicat que en el primer any d’aplicació d’aquesta estratègia “hem millorat molt” i aquest any 2015 “els resultats seran encara millors”. Així mateix, ha fet notar que “les accions que s’estan fent en aquest sentit estan coordinades”. Hi ha cinc departaments implicats i, a més, “hi ha un sector privat productiu que s’està desenvolupant entorn d’aquesta estratègia”. “I, per definició, quan hi ha col·laboració entre el món públic i el privat, els resultats normalment són bons”, ha reblat.
 
Entre els objectius principals de l’estratègia 2014-2020, el president Mas ha remarcat que en aquests cinc anys el Govern vol “passar del 25% de superfície forestal que es gestiona actualment a Catalunya al 50%” i vol “multiplicar per 2,5 el consum de biomassa forestal respecte al que es va fer l’any 2013”, la qual cosa significa valoritzar energèticament 600.000 tones l’any.
 
El cap del Govern ha destacat també els avantatges de l’ús de la biomassa, assenyalant que “guanyes en tots els fronts”, ja que permet “aconseguir emissions més suaus i contribuir, per tant, a fer un país més sostenible des del punt de vista ambiental”, així com reduir el risc d’incendis forestals. A més, el president ha explicat que “un altre benefici de la biomassa, des del punt de vista social, és que permet la creació de llocs de treball”. En aquesta línia, ha subratllat que en el marc de l’estratègia 2014-2020, el Govern es planteja l’objectiu de crear 1.900 llocs de treball permanents directes i indirectes en aquests cinc anys, sobretot a zones rurals.
 
El balanç
El balanç d'aquest primer any de funcionament de l’Estratègia ha superat les previsions inicials per a l’any 2014. S’han realitzat nous aprofitaments forestals que han incrementat la quantitat de biomassa forestal mobilitzada i el nombre d’instal·lacions de consum d’aquesta, alhora que es redueix el risc d’incendis. Així, entre altres dades, destaca l’increment d’un 5% durant l’any passat dels aprofitaments forestals, especialment el de llenyes; i ha augmentat en 74.300 tones el consum de biocombustibles sòlids, equivalent a un 30% respecte a l’any 2013, per sobre de l’increment total de 360.000 tones previstes en el període 2014-2020.
 
En el marc d’aquesta Estratègia s’han executat també projectes destacats implementant calderes de biomassa com, per exemple, la xarxa de calor del monestir de Montserrat (1,6 MW); una indústria agroalimentària a Berga (3,5 MW), i la xarxa de calor de 6 equipaments municipals a Balsareny (500 kW). Des del Govern també s’està impulsant projectes de referència en edificis de la Generalitat.
 
L’Estratègia, en la qual estan implicades les conselleries de la Presidència, d'Empresa i Ocupació, d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, de Territori i Sostenibilitat i d'Economia i Coneixement, té com a referència el model de biomassa d’altres països europeus avançats, amb superfície forestal comparable, com ara Àustria o Finlàndia. L’estratègia forma part del Pla de l’Energia i Canvi Climàtic (PECAC) 2012-2020, una de les línies prioritàries d’acció del Govern.
 
L’acte de presentació del primer any de l’Estratègia s’ha iniciat amb el parlament de l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira. A continuació, n'han fet balanç el director de Medi Natural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Antoni Trasobares; i el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial del Departament d’Empresa i Ocupació, Pere Palacín. El president Mas ha clos l’acte amb la seva intervenció.
 
Prèviament a aquesta presentació, el president i l’alcalde, acompanyats del delegat del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, han visitat les instal·lacions de biomassa de què diposa el Poliesportiu municipal de Puigcerdà, un cas concret d’aplicació d’aquest projecte d’aprofitament forestal.
 
La Cerdanya és una de les comarques pioneres en l’aprofitament tèrmic de la biomassa a Catalunya. Des de l’any 2006 s’ha anat incrementant el ritme d’instal·lació de calderes a la comarca i actualment n’hi ha més de 50, comptant les públiques i les privades, que totalitzen una potència tèrmica d’uns 5MW. El conjunt d’aquestes instal·lacions mobilitzen unes 4.500 tones/any d’estella forestal procedent dels boscos de la comarca.
 
Visita a l’Hospital de Cerdanya
El president Mas ha començat la seva jornada a Puigcerdà amb una visita a les instal·lacions de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT)-Hospital de Cerdanya. El cap del Govern, acompanyat del director general de l’Hospital, Jordi Gassió, i de la directora general de l’Agència Regional de Salut del Llenguadoc-Rosselló i vicepresidenta del Consell d’Administració de l’AECT-Hospital de Cerdanya, Martine Aoustin, ha fet un recorregut per les diferents unitats hospitalàries i ha parlat amb els seus responsables.
 
El 19 de setembre passat va entrar en funcionament l’AECT-Hospital de Cerdanya, el primer hospital transfronterer europeu. Aquest centre dóna servei a les comarques de la Cerdanya (francesa i catalana) i el Capcir, i és fruit de la col·laboració entre França i Catalunya, per tal de donar resposta a les necessitats sanitàries de la població, independentment del seu país de residència.
 
La construcció de l’Hospital, que va suposar una inversió de 31 milions d’euros, va estar subvencionada en un 60% pels Fons de Desenvolupament Regional de la UE (FEDER), i el 40% restant entre la Generalitat (60%) i França (40%). Catalunya i França van finançar també en la mateixa proporció l’equipament d’aquest centre, per un import de 10 milions d’euros. L’Hospital de Cerdanya té una capacitat de 64 llits, i una oferta sanitària en medicina interna, cirurgia, traumatologia, ginecologia-obstetricia, urgències, diagnòstic per imatge, atenció a les drogodependències, nefrologia, salut mental i pediatria.
 
Inauguració del consultori mèdic de Prullans
Un cop finalitzada la visita a Puigcerdà, el president Mas s’ha desplaçat a Prullans, per tal d’inaugurar el consultori mèdic i el local social d’aquest municipi. El cap de l’Executiu ha estat rebut per l’alcalde de la població, Daniel Gorriz, i pel president de la Diputació de Lleida, Joan Rañé, entre altres autoritats.
 
Durant el parlament inaugural, el president s’ha felicitat perquè, en un tema tan fonamental com és la salut, a la comarca de la Cerdanya hi hagi “equipaments que estan molt al dia, modernitzats i un personal de primeríssim nivell”, al qual ha agraït “l’atenció i el compromís que han posat especialment en aquests temps difícils, perquè són els que han permès que la gent del país no hagi notat gaire la disminució de recursos”.
 
El nou consultori mèdic de Prullans consta de 2 consultes de medicina general i infermeria; sala d’espera, magatzem i arxiu clínic. L’obra i l’equipament ha suposat una inversió de gairebé 630.000 euros, finançats per la Generalitat, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament del poble.
 

3  

Imatges

Hospital de la Cerdanya

Hospital de la Cerdanya 1140

Visita al municipi de Prullans

Visita al municipi de Prullans 1413

Visita a les insta··lacions de biomassa del poliesportiu de Puigcerdà

Visita a les insta··lacions de biomassa del poliesportiu de Puigcerdà 1223