Salut

Amb motiu del canvi d'horari, Salut recorda la importància de dormir les hores necessàries

query_builder   30 març 2015 16:18

event_note Nota de premsa

Amb motiu del canvi d'horari, Salut recorda la importància de dormir les hores necessàries

A Catalunya, una de cada quatre persones dorm menys de les hores recomanades. Les dones i les persones grans són els col·lectius més afectats
 
Les persones amb factors de risc i problemes de salut crònics, principalment cardiovasculars i de salut mental, dormen menys hores
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha editat un decàleg amb les principals recomanacions per aconseguir un son reparador
Dormir un nombre insuficient d'hores –a causa de la manca de temps de descans o per dificultat per conciliar o mantenir el son– suposa un risc per a la salut, per exemple per a l’obesitat i diversos problemes de salut crònics com els cardiovasculars o els de salut mental. També s’associa a les caigudes i lesions i a un envelliment més ràpid.
 
Es recomana que els adults dormin més de 7 hores; i els infants i adolescents, almenys 9. Dormir les hores suficients és necessari per mantenir una bona salut, per tenir un adequat rendiment escolar i per a la productivitat.
 
A Catalunya, segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) del 2013, un 27,8% de la població adulta dorm menys de les 7 hores recomanades; això correspon a un 25,5% dels homes i un 30,0% de les dones. Per edats, mentre que el 21,1% de les persones de 18 a 44 anys dorm poc, és el grup de majors de 65 anys el que compleix menys les recomanacions, ja que un 40,1% no arriba a les 7 hores. El nombre d’hores recomanades varia segons l’edat i les dades mostren que un 24,7% dels menors de 14 anys dorm menys de 9 hores cada dia aconsellables en infants i adolescents. Les persones de classe social més baixa dormen menys (un 32,3% no compleixen les recomanacions, enfront d’un 24,7% de les de classe alta). Dades de la mateixa Enquesta mostren que un 7% de la població adulta ha pres algun medicament per al son en els darrers 2 dies.
 
No dormir les hores necessàries s’associa a tenir excés de pes (29,4% de les persones amb excés de pes no dormen les hores necessàries, enfront del 23,3% de les que tenen normopès), tenir depressió o ansietat (40,6% enfront del 25,0%), diabetis (39,4% enfront del 26,7%), hipertensió arterial (37,4% enfront del 24,4%) i antecedents d’infart (41,2 % enfront del 27,4%) o haver partit una lesió no intencionada en els 12 mesos previs (31,3% enfront del 27,4%).
 
El son reparador ajuda a mantenir una vida saludable i a tenir un bon rendiment i un millor estat d’ànim durant el dia. Dormir profundament és un dels pilars de la salut, juntament amb una alimentació equilibrada i la realització d’activitat física regular.
 
Els tres elements claus d'un son de bona qualitat són:

1. Duració: la durada del son hauria de ser suficient per llevar-se descansat i alerta al dia següent.
2. Continuïtat: els cicles del son haurien de ser sense interrupcions.
3. Profunditat: el son ha de ser prou profund per ser reparador i vigoritzant.
 
La majoria dels trastorns del son són prevenibles o tractables. Les preocupacions, la falta d’activitat física i l’ús creixent de les noves tecnologies a la llar, vinculades a l’entreteniment o a la feina, són causes importants, i cada cop més freqüents, de problemes de son. Per aquest motiu, l’Agència de Salut Pública de Catalunya acaba d’editar un decàleg de consells per dormir saludablement que aporten tot un seguit de recomanacions que poden ajudar a la major part de la població a cuidar aquest aspecte tan rellevant de la seva salut. És molt important tenir en compte que les hores necessàries varien molt segons l’edat i que en la infància i l’adolescència les hores dedicades a dormir són fonamentals per a un bon desenvolupament. Una bona rutina, fer activitat física saludable i menjar adequadament, disposar d’un dormitori relaxant i evitar els dispositius electrònics abans d’anar a dormir, formen part de les recomanacions principals.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia