El conseller de Justícia ha anunciat que la presó s’anirà buidant de manera progressiva fins que només hi restin els interns preventius, en espera de ser traslladats al nou centre ubicat a la Zona Franca
Departament de Justícia
El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha assistit aquest matí, juntament amb l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a l’inici de l’enderroc de la presó Model de Barcelona. Concretament, el desmantellament ha començat pel xamfrà dels carrers Entença amb Rosselló, on fins ara s’ubicava el Centre Obert 1 de Barcelona.
 
Durant l’acte, el conseller Gordó ha remarcat que aquest primer pas “significa que complim amb el nostre deure que la Model deixi d’existir com a centre penitenciari i que l’espai torni al barri”. “Ho hem pogut fer perquè el 10 d’octubre de l’any passat, a través d’un protocol presidit per l’alcalde de Barcelona i el president de la Generalitat, tots ens vam proposar tirar endavant aquest procés”.
 
Retornem aquest espai als veïns de l’Eixample”, ha afirmat el conseller. Aquest procés que s’ha iniciat avui permetrà també “retornar altres espais a la ciutat”, ha dit, fent referència al Centre Obert 2 de Barcelona, ubicat a la Trinitat Vella. 
 
Germà Gordó ha detallat com serà el tancament de la Model: “En els propers mesos, anirem buidant la Model i només hi restaran interns preventius, que és el que pertoca. Els penats, d’una manera progressiva, aniran sent traslladats a un altre centre”. I això serà possible atesa l’existència de places disponibles al nou Centre Penitenciari Puig de les Basses, a Figueres, i d’altres que s’hi sumaran arran de la propera inauguració del Centre Penitenciari el Catllar, a Tarragona, ha explicat el conseller, que s’ha compromès a tancar la Model, com a molt tard, a principis de 2017.

Amb això aconseguirem millorar les condicions de vida dels interns, però també facilitar la feina als professionals”, ha afirmat Gordó, que ha afegit: “és el que pertoca a qualsevol política penitenciària d’una societat desenvolupada com és la societat catalana”. El conseller ha recordat que la primera vegada que va visitar la Model, ara fa dos anys, “hi havia sis i set persones en algunes cel·les”. En aquests moments, a totes les cel·les hi ha un, dos o tres interns”.
 
Gordó ha defensat que la millora de les condicions de vida dels interns fa més fàcil la seva reinserció social i laboral a la societat. “Nosaltres els hi devem. Els hi deu l’Ajuntament, la Generalitat i tota la societat catalana”, ha dit el conseller.
 
Germà Gordó ha posat de manifest el compromís de les administracions de licitar abans de finals d’any les obres dels nous centres, que faran possible que el 2017 la Model deixi de funcionar com a presó.
 
A l’acte d’avui, també hi han assistit el secretari general del Departament de Justícia, Enric Colet; el director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler, i el director de Serveis, Xavier Farriols, entre d’altres.