El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha resolt els ajuts al sector agrari, alimentari i forestal per al foment del plantejament i la redacció de projectes de R+D+I mitjançant l’Ordre AAM/342/2014, de 14 de novembre. Els projectes, que estan destinats al desenvolupament de noves tecnologies, productes i processos per a fer front al canvi climàtic i donar suport a les energies renovables, la gestió de l’aigua i la biodiversitat, es desenvolupen en cooperació amb centres o instituts de recerca i universitats. Aquests ajuts s’emmarquen dins de l’àmbit dels nous reptes, que la Unió Europea (UE) va introduir com a prioritat dins de les directrius estratègiques comunitàries de desenvolupament rural.
 
Aquesta línia constitueix una de les eines amb què el DAAM impulsa la innovació en les empreses agràries, agroalimentàries i forestals, en el marc del Pla Estratègic de Recerca, Transferència i Innovació agroalimentària de Catalunya del Govern de la Generalitat. Es pretén fomentar, així, la cooperació entre empreses agràries i forestals i indústries de transformació, centres d’investigació, universitats i d’altres entitats que realitzen activitats de recerca i desenvolupament tecnològic.
 
Mitjançant aquesta convocatòria, que ha estat la darrera dins del marc del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2007-2013, es va presentar 73 sol·licituds, de les quals s’ha aprovat un total de 26 projectes per un import global de 350.000 €.
 
Aquests ajuts estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) en un 75%, d’acord amb el PDR de Catalunya 2007-2013. L’aportació del Departament suposa el 25% del finançament.
 
Els 26 projectes aprovats impliquen la participació d’un total de 98 empreses, la qual cosa suposa una mitjana de 3,8 empreses per projecte, i de 8 centres o instituts de recerca i 5 universitats diferents.
 
Respecte a la distribució territorial, el 42% dels projectes correspon a la demarcació de Girona, el 19% a Barcelona, el 8% a la Catalunya Central, el 12% a Lleida, el 8% al Camp de Tarragona, i l’11% a Terres de l’Ebre.
 
Pel que fa a la distribució sectorial, tot continuant amb la tendència de l’any anterior, el forestal, el càrnic i el vitivinícola són els sectors que han vist aprovats un major nombre de projectes en la present convocatòria.
 
Els projectes destinats a mesures de mitigació dels efectes del canvi climàtic i la seva adaptació continuen essent els més sol·licitats, amb un 42% dels projectes aprovats.
 
Des de l’inici d’aquesta mesura, l’any 2008, s’ha impulsat la redacció de 179 projectes de R+D+I i la realització de 94 projectes pilot innovadors. L’import total executat per a aquesta línia d’ajuts fins a data d’avui ha estat de 5.147.539,57€.
 
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.