Segarra-Garrigues, Guillamets i Torre de l’Espanyol, entre les noves incorporacions
 
 
Gandesa va acollir el passat divendres, 27 de març, la 3a Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya, que en aquesta ocasió ha estat organitzada conjuntament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i l’Associació Catalana de Comunitats de Regants (ACATCOR), comptant amb la col·laboració d’Aigües del Segarra-Garrigues (ASG), SAGE, i Cajamar.
 
La Trobada va tenir lloc en el marc del Celler Cooperatiu de Gandesa, edifici modernista i obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, considerat com una de les Catedrals del Vi, i hi van assistir 140 persones, la major part pertanyents a comunitats de regants, però també tècnics de comunitats i altres entitats gestores de comunitats de regants.
 
La inauguració va anar a càrrec de l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, acompanyat del president de la Cooperativa, Pere Bové, i del President de la Comunitat de Regants de la Zona Oriental de la Terra Alta, Joan Baptiste Esteve. Abans de la inauguració es va guardar un minut de silenci per les víctimes de la catàstrofe aèria del passat dia 24 de març, on van morir 150 persones.
 
Tot seguit es va passar a desenvolupar les dues ponències previstes en el programa: la primera a càrrec del doctor Javier Martin Vide sobre ‘Precipitacions i Recursos Hídrics a Catalunya en un context de Canvi Climàtic’, en què es va alertar dels perills i les conseqüències derivades per als nostres regadius amb el canvi climàtic que ja es una realitat malgrat opinions contràries al respecte; i la segona la va realitzar Jordi Solé Estadella, Cap de la Unitat Regional d’Inspecció de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, qui va parlar de drets i obligacions de les comunitats de regants envers la nova normativa fiscal en vigor a partir d’aquest any 2015.
 
Finalitzades les dues ponències, es va realitzar la 1a Assemblea General de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants, en el decurs de la qual es va aprovar la Memòria de la Gestió de la Junta Directiva 2014/2015, les línies de Treball de l’Associació per a aquest 2015, així com el Pla Estratègic de l’ACATCOR per al període 2015-2019. Alhora es va aprovar noves adhesions a l’Associació, entre elles la de la Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues, i d’altres com la Comunitat de Regants de l’Albi, la del Baix Priorat (Embassament de Guiamets), la de la Torre de l’Espanyol, i també es va aprovar els tràmits necessaris per a adherir-se a l’Associació, la Comunitat de Regants de la Marge Dreta de l’Ebre.
 
A més, es va presentar el nou logotip i acrònim de l’Associació, i es va exposar que s’està treballant en el disseny de la pàgina web de l’Associació, i en l’elaboració d’un programa de gestió per a millorar el funcionament del dia a dia de les comunitats de regants. 
 
L’Assemblea va donar suport total a les actuacions portades a terme fins el dia d’avui per la Junta Directiva, i també hi va haver diverses comunitats de regants no integrades encara a l’Associació que van manifestar el seu interès a formar-hi part.
 
La cloenda de la Trobada va anar a càrrec del president de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants, Ramon Carné, qui va animar a tots a formar part de l’Associació i a participar activament en el seu funcionament.
 
Finalment, es va anunciar que la 4a Trobada de Comunitats de Regants es realitzarà l’any 2016 a la demarcació de Tarragona, i es vol fer coincidir amb la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, el 22 de març.
 
La Trobada d’enguany va concloure amb un dinar de germanor ofert per la Comunitat de Regants de la Zona Oriental de la Terra Alta, en el qual es va poder degustar el plat típic de la Terra Alta ‘la clotxa’.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.