Territori

Territori i Sostenibilitat aprova l'informe ambiental del projecte de connexió elèctrica submarina a les Salines de la Trinitat

query_builder   31 març 2015 10:22

event_note Nota de premsa

Territori i Sostenibilitat aprova l'informe ambiental del projecte de connexió elèctrica submarina a les Salines de la Trinitat

  • Una línia elèctrica de mitja tensió submarina a la badia dels Alfacs donarà subministrament elèctric a les Salines de la Trinitat i permetrà desmantellar l’actual línia aèria que recorre la barra del Trabucador
 
La Ponència ambiental, a proposta de la Direcció General de Polítiques Ambientals, ha aprovat l’informe ambiental del projecte de connexió elèctrica submarina a les Salines de la Trinitat, promogut per Endesa Distribución Eléctrica SLU. El projecte preveu la instal·lació d’un cable elèctric entre les dues ribes de la badia dels Alfacs. Amb això s’assegura la qualitat del subministrament, que actualment es veu afectat per les llevantades que desplacen o trenquen la barra del Trabucador i afecten l’actual línia aèria, i per accidents amb els estels de surf que causen curtcircuits, aturant el pas de corrent elèctric.
 
El traçat d’unió entre les dues ribes de la badia és bàsicament en línia recta entre el punt de sortida, al costat del canal de Sant Pere, i el d’arribada, a les Salines de la Trinitat. Un petit tram, proper a les muscleres existents enfront del canal de Sant Pere, modificarà lleugerament el seu traçat per d’esquivar-les. El cable anirà soterrat a un metre de fondària amb una tècnica que implica l’aspiració del fons marí, la inserció del cable al fons i la col·locació del material extret sobre la rasa. Aquesta tasca la desenvoluparà al llarg dels 4.600 metres centrals de la traça dins la badia dels Alfacs un vaixell especial, dissenyat amb aquesta finalitat. A ambdós extrems de la línia, on per calat no pot accedir el vaixell, la rasa -d’un metre d’amplada aproximadament- es farà amb retroexcavadores.
 
Aquesta tècnica d’instal·lació del cable és relativament de baix impacte sobre el medi. Malgrat això, caldrà aplicar mesures preventives i correctores per minimitzar els efecte que pugui tenir sobre l’aigua de la badia, les muscleres, les praderies de fanerògames (Cymodocea nodosa) o altres espècies protegides com la nacra (Pinna nobbilis), un bivalve de grans dimensions.
Per garantir una afectació mínima de la estes del cable sobre la badia es prendran diverses precaucions:
  • Detectar i traslladar, si s’escau, les nacres que puguin ser afectades per l’estesa.
  • Controlar la franja de la praderia afectada pel soterrament del cable i fer un seguiment de la recolonització d’aquesta. Si la regeneració natural no és satisfactòria, s’intervindrà per tal d’assegurar-la.
  • Les tasques d’excavació en l’aigua s’efectuaran en temps d’aigües tranquil·les, evitant fenòmens meteorològics que afectin l’interior de la badia o el temps de desguàs dels arrossers, quan es produeix una gran aportació d’aigües des de terra. També es preveu la utilització de pantalles anti-terbolesa. Es tracta de minimitzar la exposició de les aigües i els organismes a la resuspensió de partícules de sediment que genera l’excavació i reblert de la rasa.
Aquestes accions les supervisarà una comissió de seguiment ambiental, que es constituirà en el transcurs de les obres, formada pel promotor, el Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Parc Natural del Delta de l’Ebre.
Cal destacar que, un cop en servei aquesta línia elèctrica, es podrà desmantellar la línia aèria que recorre el braç del Trabucador i que suposa una afectació molt alta sobre el paisatge, un risc de col·lisió per als ocells, i també un perill per als practicants d’algunes activitats com ara el kitesurf.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 294

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia