Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern aprova el Projecte de llei de creació de la comarca del Moianès

query_builder   31 març 2015 14:40

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Projecte de llei de creació de la comarca del Moianès

 
  • Dóna resposta així a les reivindicacions del territori pels vincles territorials, històrics, econòmics, socials i culturals dels 10 municipis que la integraran i la conveniència de fer una gestió supramunicipal dels serveis a prestar
 
  • La ciutadania dels municipis afectats ha validat la iniciativa en el procés participatiu celebrat el 22 de març passat
 
  • El Consell Comarcal del Moianès es constituirà després de les eleccions municipals del 24 de maig, un cop hagi entrat en vigor la nova llei
 
El Govern ha aprovat el Projecte de llei pel qual es crea la comarca del Moianès, que estarà integrada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l’Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d’Oló. El Govern dóna resposta així a les reivindicacions del territori després d’un llarg procés iniciat el 2010 que culminarà amb l’aprovació de la llei al Parlament de Catalunya.
 
Els ajuntaments dels 10 municipis que integraran la nova comarca van exercir la iniciativa de creació del Moianès, a través d’acords de ple adoptats amb el quòrum legalment previst. La iniciativa es basa en un estudi documentat que justifica la creació de l’entitat supramunicipal per l’existència de vincles territorials, històrics, econòmics, socials i culturals entre les 10 localitats; en la conveniència de la gestió supramunicipal dels serveis a prestar, i en la seva viabilitat econòmica.
 
Els ciutadans dels 10 municipis afectats van validar la iniciativa en el procés participatiu celebrat el 22 de març passat, després que el Govern instés els ajuntaments a donar veu a la ciutadania perquè es poguessin pronunciar sobre la creació de la comarca. Un cop finalitzat el procés, els consistoris s’han posicionat novament per demanar que segueixin els tràmits per la creació de la comarca.
 
El Consell Comarcal del Moianès es constituirà després de la celebració de les eleccions municipals del 24 de maig, un cop hagi entrat en vigor la llei de creació de la comarca. En aquest sentit, el decret sobre l’elecció dels membres dels consells comarcals que també ha aprovat el Consell Executiu incorpora una disposició addicional que preveu distribuir el nombre de consellers en cas que es constitueixi una nova comarca abans dels comicis locals.
 
La capital del Moianès serà la localitat de Moià, on hi haurà la seu oficial dels òrgans de Govern. La creació de la nova comarca modifica les comarques del Bages, Osona i el Vallès Oriental.
 
L’Estatut d’autonomia de Catalunya atorga competències exclusives a la Generalitat sobre l’organització territorial i la determinació, creació, modificació i supressió dels ens que la configuren. El Text refós de la Llei d’organització comarcal de Catalunya regula l’organització comarcal i estableix el règim jurídic dels consells comarcals.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia