Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Continua la campanya per una tinença responsable d'animals de companyia

Tots els municipis d'Osona ja utilitzen el Registre Oficial d'Animals de Companyia (ANICOM)

query_builder   31 març 2015 12:41

event_note Nota de premsa

Continua la campanya per una tinença responsable d'animals de companyia

Tots els municipis d'Osona ja utilitzen el Registre Oficial d'Animals de Companyia (ANICOM)

És la primera de les cinc comarques catalanes on tots els municipis utilitzen aquesta eina
 
Els Agents Rurals van capturar quatre gossos  ensalvatgits a Collsuspina, dos dels quals van poder ser identificats
 
 
El Departament d’Agricultura, mitjançant el Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals i els Agents Rurals, s’ha coordinat amb el Consell Comarcal d’Osona per impulsar accions de foment d’identificació i registre dels animals de companyia. Així, Osona ha estat la primera de les cinc comarques que formen la Catalunya Central on tots els 51 municipis estan utilitzant l’ANICOM com a registre oficial del cens d’animals de companyia.
 
Actualment, l’aplicació web té registrats 8.103 animals de companyia a Osona. L’ANICOM és l’aplicació web que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural posa a disposició de tots els municipis de Catalunya perquè puguin inscriure totes les dades de gossos, gats o fures que hi hagi en el seu terme.
 
Aquesta aplicació web, interconnectada amb tots els municipis de Catalunya, consells comarcals i diputacions, ha esdevingut una eina essencial de gestió per poder lluitar contra l’abandonament i per poder localitzar amb rapidesa els gossos perduts. També permet anotar les incidències ocorregudes amb els gossos potencialment perillosos. Actualment, ja l’utilitza el 83% dels municipis de Catalunya.
 
Control i vigilància de la Identificació i Cens
 
Els agents rurals, durant aquest any 2015, continuaran la campanya que van dur a terme durant tot l’any passat de control de la implantació del xip i registre obligatori dels animals de companyia, especialment en aquells municipis de menys de 5.000 habitants. L’any 2014, a Osona, van realitzar 164 inspeccions a particulars, de les quals només 3 van acabar en denúncia. Van dur a terme, a més, 2 inspeccions de control de venda i 2 inspeccions a gosseres esportives.
 
Crida a la tinença responsable
 
Una altra de les actuacions dels Agents Rurals ha estat col·laborar en la captura de gossos incontrolats o ensalvatgits en els municipis que ho han demanat.
 
L’últim cas es va donar la setmana passada al municipi de Collsuspina, quan un grup de quatre gossos van atacar un ramat d’ovelles i hi van causar cinc baixes. Els agents, juntament amb l’agutzil del poble, van poder capturar els quatre gossos, dos dels quals estaven identificats amb el microxip i els altres dos no en duien. Per sort, van poder localitzar els propietaris dels quatre gossos: dos eren d’una casa propera d’una urbanització del mateix municipi i els altres dos d’una masia del municipi del costat, Moià. 
 
Els Agents Rurals tramitaran una Acta de denúncia a cada un dels dos propietaris dels gossos per no haver evitat la fugida dels animals i no haver-la comunicada a l’ajuntament corresponent. Aquesta és una infracció inclosa en la Llei de protecció dels animals i pot suposar una sanció de fins a 400 € per animal. També hauran de fer front a la indemnització pels danys causats per les cinc ovelles mortes.
 
No tenir els animals controlats i que s’escapin pot comportar un risc elevat d’accidents de carretera, la possibilitat que ataquin ramats d’ovelles o altres espècies quan tenen gana, i que els animals mateixos acabin patint l’abandonament i morin d’inanició.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia