El 3% de les consultes efectuades als centres d’atenció primària són per gonàlgies, que suposen el 13% dels processos de rehabilitació
La gonàlgia (mal de genoll) suposa el 3% de les consultes efectuades als centres d’atenció primària i el 13% dels processos de rehabilitació. La causa més freqüent és l’artrosi, patologia que pateix un 10,2% de la població adulta. La gonàlgia és un dels motius més freqüents de cirurgia programada, amb les conseqüents despeses tant directes (per l’elevada utilització de recursos sanitaris) com indirectes (per les incapacitats laborals). Amb l’objectiu de millorar l’atenció a la gonàlgia de l’adult, tractar-la de forma més precoç amb la millora consegüent de la qualitat de vida del pacient i contribuir així a la sostenibilitat del sistema, professionals de la Regió Sanitària Girona han elaborat la Ruta Assistencial de la Gonàlgia. Es tracta d’un document que ordena l’atenció a la patologia del genoll des de l’atenció primària fins a l’especialitzada, està basat en les guies de pràctica clínica i disposa del consens de tots els professionals. En aquest sentit, el document és el resultat del treball que han realitzat durant un any un grup de quinze professionals de diferents disciplines de totes les entitats proveïdores de salut de la Regió Sanitària Girona. El document final, que s’ha presentat aquesta setmana, estableix el marc d’acord per al nou maneig multidisciplinari del dolor de genoll en aquesta Regió.
 
El document proposa com a model clínic potenciar el paper de l’atenció primària en l’atenció a la gonàlgia. D’aquesta manera, s’aposta per capacitar els professionals per assolir el maneig d’aquesta patologia i implicar més la infermeria en l’atenció al pacient, amb el suport dels fisioterapeutes des de l’ambulatori. Es tracta de potenciar l’autocura pel mateix pacient. També planteja protocol·litzar determinats processos, com ara la sol·licitud de proves d’imatge, i que els professionals de l’atenció primària i els de l’hospital treballin de manera conjunta, com si conformessin una unitat funcional. Per aconseguir-ho es proposa la creació de consultories virtuals entre els professionals d’ambdós àmbits, ja siguin presencials o a través de la telemedicina. Això implicarà, doncs, la coordinació entre els facultatius de l’atenció primària i els reumatòlegs, fisioterapeutes i traumatòlegs dels centres hospitalaris.
 
La Ruta Assistencial de la Gonàlgia és un fruit més del grup de treball d’atenció a les malalties de l’aparell locomotor de la Regió Sanitària Girona, que planteja millorar l’atenció de determinats processos osteoarticulars per la importància que tenen en la societat i la repercussió en el sistema sanitari. La seva tasca dóna resposta al Pla director de malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor 2010, que alhora s’emmarca dins el Pla de salut 2011-2015.
 
A la Regió Sanitària Girona, en aquests darrers anys, s’han elaborat a més les rutes assistencials del procés d’insuficiència cardíaca, de la malaltia pulmonar obstructiva crònica, de la diabetis mellitus, de la depressió i de la lumbàlgia.
 
Aquests processos s’alineen amb el Pla de salut 2011-2015 en tant que propicien que es millori la resolució de l’atenció primària per tal d’assolir un abordatge més precoç i disminuir així la cronificació de les malalties; millorar l’eficiència del procés diagnòstic i terapèutic i l’eficiència de l’atenció especialitzada.