L’exposició pública completa el procés informatiu i de participació portat a terme des del primer moment pels responsables de les entitats consorciades
A partir de demà, amb l’inici del període d’exposició pública, els ciutadans podran conèixer en profunditat i donar la seva opinió en relació amb el Sistema Integral de Salut (SIS) Lleida-Pirineu. Els delegats del Govern a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Ramon Farré i Albert Alins, respectivament, han explicat avui que s’ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l’Edicte pel qual se sotmet a informació pública la proposta d’acord del Govern en què s’aproven els estatuts del SIS. La finalitat és permetre la participació dels ciutadans en el seu procés d’elaboració. Ara, la proposta se sotmetrà a exposició pública els propers vint dies hàbils. El director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré, també ha assistit a la presentació.
 
Ramon Farré ha remarcat que l’objectiu és que tots els ciutadans de Lleida tinguin un coneixement profund i absolut sobre què és el SIS i els seus avantatges i que, a la vegada, puguin presentar-hi al·legacions i suggeriments per millorar encara més la proposta. Farré ha detallat que totes les al·legacions s’agraeixen per endavant i que es contestaran i "s’incorporaran aquelles que millorin el SIS". També ha explicat que allò que resulti del tràmit d’informació pública "es farà arribar al Parlament perquè les forces parlamentàries coneguin que hem completat el mandat d’informació rebut del Parlament". Així mateix, el delegat ha expressat el seu convenciment que les forces polítiques i socials de Lleida compartiran la voluntat del Govern de tenir un sistema de salut públic, integral i governat des d’aquestes terres.
 
Ha destacat també que "el que fem és defensar i enfortir la sanitat pública de Lleida per la via dels fets, perquè és la nostra obligació, ja que estem convençuts que és el millor per al territori". Ha reiterat que el SIS és el resultat de vint anys de feina de tots els governs "que no es pot malbaratar". Així mateix, ha recordat que tot i que la demarcació de Lleida representa el 36% del territori de Catalunya, la seva població només suposa el 6% del total. I que "si no actuem de manera unida i transversal, amb la transferència de capacitat de decisió des del centre al territori, serem la baula dèbil del sistema de salut de Catalunya".
 
En aquest sentit, Albert Alins, ha afirmat que "no en tenim prou de tenir bons serveis de salut, volem els millors atenent les nostres especificitats". I com a representant del Pirineu ha recordat que "per al territori pirinenc, el SIS és una oportunitat única, tenim problemes de distàncies, d’interrelació entre professionals..., que el SIS pot atenuar; per tant, per als ciutadans i professionals del Pirineu és un salt endavant".
 
Espai web específic
 
Amb motiu de l’inici del període d’exposició pública, el Departament de Salut ha habilitat un espai a la web del SIS Lleida (catsalut.gencat.cat/sislleidapirineus) on s’explica què és i per a què serveix aquest procés, qui pot sol·licitar la participació, en quines dates es pot fer, on es pot fer i quina documentació és necessària. Així mateix, es facilita un document informatiu amb la voluntat de sintetitzar de manera breu i esquemàtica els elements essencials del SIS de manera que els ciutadans puguin fer-se’n una idea cabdal i contribuir a fer més fàcil i entenedor el projecte.
 
Tal com ha detallat Pifarré, a la web també es pot trobar l’expedient de la proposta: estatuts i conveni, memòria justificativa, informes jurídic i econòmic i el pla d’integració del personal, entre d’altres. "Convidem a tothom a informar-se i a fer suggeriments". Pifarré ha insistit que "hem d’anar tots junts per posar en el centre al pacient, integrar tots els recursos, garantint l’assistència sanitària pública amb un proveïdor públic".
 
Procés informatiu i de participació
 
El període d’exposició pública completa el procés informatiu i de participació dut a terme des del primer moment pels responsables del projecte: "l’objectiu sempre ha estat informar i donar a conèixer tots els detalls del projecte". Per aquest motiu, al llarg del darrer any, els responsables de les entitats consorciades han concertat centenars de trobades que han reunit més de 3.000 persones, professionals, representants del territori (ajuntaments, consells comarcals) i entitats i associacions per tal d’explicar què suposa el SIS i resoldre els dubtes plantejats. Amb aquesta finalitat, al novembre del 2014 es va constituir l’Observatori Ciutadà format per una quinzena de membres de la societat civil (associacions de veïns, entitats de salut, professionals del sector, Col·legi de Periodistes, entre d’altres). L’Observatori segueix el procés de constitució del SIS, resol dubtes i aporta suggeriments. S’ha reunit amb els sindicats, les juntes clíniques dels hospitals, els col·legis professionals sanitaris..., amb l’objectiu de conèixer de primera mà les opinions i visions de tots els agents implicats en el nou organisme.
 
Així mateix, des del 17 de novembre de 2014, el Servei Català de la Salut a Lleida ha obert una bústia de correu electrònic (sislleidapirineus@catsalut.cat) on els professionals de les entitats que conformaran el Sistema Integral de Salut (SIS) Lleida Pirineu i tota la ciutadania poden consultar qualsevol aspecte relacionat amb el consorci. S’han rebut una trentena de preguntes, la majoria de les quals relacionades amb aspectes de caire laboral. Altres professionals han preguntat pels motius de la creació del SIS Lleida, per detalls organitzatius o dubtes institucionals.