• Suposarà la transformació de 16,38 ha de sòl en conreus de regadiu de vinya, oliveres i noguers
 
  • La Ponència ambiental ha declarat no necessari el tràmit d’avaluació ambiental i n’ha donat el vistiplau amb una sèrie de condicions per assegurar la minimització de l’impacte ambiental
Canonada de reg principal i nova bassa.
Canonada de reg principal i nova bassa.
La Ponència ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha donat llum verd al projecte de recuperació de reg agrícola i de restauració de la captació d’aigua de la finca El Pubill, al municipi de Castellfollit del Boix, al Bages. Així, n’ha declarat la no aplicació del tràmit d’avaluació d’impacte ambiental, però ha inclòs una sèrie de condicions addicionals dirigides a minimitzar-ne l’impacte ambiental.
 
El projecte té per objectiu recuperar una antiga captació d’aigua, construir una nova bassa d’acumulació amb capacitat per a 25.000 m3 i habilitar les infraestructures necessàries per transformar 16,38 ha de secà en cultius de vinya, olivera i noguers. Els camps que acolliran aquests nous conreus amb regadiu de suport actualment estan dedicats als cereals o bé abandonats. Per tant, la seva transformació no comportarà un canvi ambientalment desfavorable sinó al contrari, atès que l’existència d’un mosaic de cultius més divers és favorable a la biodiversitat i representa un ajut per a la prevenció d’incendis forestals.
 
Igualment, la Ponència ha tingut present que tots els trams sota terra de la nova instal·lació de reg discorreran per camins o cultius existents. El projecte, a més, ja preveu la restauració dels antics elements de captació -resclosa, canal i bassa del molí- amb els mateixos materials i tècniques constructives amb què van ser construïts, amb la voluntat de preservar aquests béns patrimonials.
 
Per tots aquests motius, la Ponència ha considerat que el projecte no tindrà efectes negatius significatius sobre el medi ambient i que les mesures preventives i correctores proposades són correctes.
 
No obstant això, l’òrgan insta a incloure en el document una sèrie de condicions addicionals. Entre elles hi ha la de quantificar els arbres que s’hauran de talar, identificar i senyalitzar les zones de provisió de materials, la necessitat de restaurar ambientalment les zones afectades i de fer-ho amb espècies autòctones i de vetllar pel bon funcionament dels torrents o rieres que es poguessin veure afectats per les obres. També és es proposen mesures per evitar el risc d’ofegament per a la fauna dins les dues basses i la creació d’un abeurador exterior que també serà apte per a la reproducció d’amfibis.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 437