• Els actes programats inclouen projeccions de cinema, teatre, presentacions de llibres, una exposició i un seminari
  • També es celebren els 50 anys del rodatge de ‘Campanades a mitjanit’ d’Orson Welles a Cardona
  • La celebració del centenari compta amb una visita i projecció a Cardona de “Campanades a mitjanit
La Filmoteca de Catalunya ha presentat, aquest matí, els actes de commemoració del centenari del naixement del cineasta Orson Welles. El 6 de maig del 2015 es celebren 100 anys del naixement d’Orson Welles, un artista multidisciplinar essencialment conegut per la seva faceta cinematogràfica, però,  que també es va dedicar al teatre, a la ràdio, la televisió, la política o, fins i tot, a la màgia.
 
Les activitats programades inclouen la projecció de 35 pel·lícules, films acabats i inacabats, una exposició de fotografies de Colita, la presentació de 3 llibres sobre el cineasta, l’estrena d’una obra de teatre, un seminari professional i un programa especial de ràdio. A més, la ciutat de Cardona organitzarà una visita i la projecció del film ‘Campanades a mitjanit’ que es va rodar a la ciutat fa 50 anys.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell ha agraït “la feina d’analitzar, comprendre i posar a la nostra disposició el què el cinema ens ha significat. És la funció d’una gran institució com la Filmoteca”.
 
Mascarell ha destacat la qualitat del cineasta Orson Welles i el fet que “va recollir una part del nostre territori i de la nostra gent en el primer pla d’un gran film”. Finalment, ha apuntat que “la singularitat d’una cultura no està renyida amb la universalitat de la seva mirada”.
 
El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, ha manifestat que la Filmoteca esdevindrà amb aquesta celebració un dels referents mundials de l’univers Welles que enguany acolliran 30 institucions internacionals. Per la seva banda, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha remarcat la importància d’estendre aquest tipus de celebracions a tot el territori.
 
Activitats
Del 6 de maig al 30 de juny la Filmoteca ha programat una gran retrospectiva i les següents activitats:   
 
1)    Retrospectiva Orson Welles:  projecció de 35 títols que inclouen tots els llargmetratges que va dirigir, alguns dels seus treballs inacabats o no exhibits, una mostra de la seva obra per a la televisió i alguns dels films que va protagonitzar com a actor. També s’inclouen documentals i ficcions que giren a l’entorn de Welles.
 
2)    Exposició Orson Welles a Cardona, 1964. Fotografies de Colita qui va visitar el rodatge de ‘Campanades a mitjanit’ al castell de Cardona, l’octubre de 1964.
 
3)    Presentació de llibres sobre Orson Welles. Durant la commemoració del centenari del cineasta a la Filmoteca, hem programat dues presentacions de tres llibres sobre Welles. Seran presentacions obertes complementades amb la projecció d’una pel·lícula.
 
4)    Welles i el teatre: Feliç centenari, Mr. Welles! El Teatre Romea serà l’escenari on es desenvoluparà un espectacle teatral protagonitzat per: Josep Maria Pou i Carles Canut, amb dramatúrgia i direcció d’Esteve Riambau.
 
5)    Seminari Internacional: ‘Orson Welles, Un Artista Multidisciplinar’. Del 3 al 5 de juny, a la seu de la Filmoteca, diversos experts reflexionaran sobre diferents aspectes de la seva personalitat i de la seva obra. El seminari  comptarà, entre d’altres, amb la participació de Chris Welles Feder, filla del cineasta, i de l’actor Keith Baxter.
 
6)    50 anys de ‘Chimes At Midnight’. L’octubre de 1964, Cardona va ser un dels escenaris del rodatge de ‘Campanades a mitjanit’. Per commemorar aquell rodatge, es projectarà la pel·lícula dins de la Col·legiata de Cardona que va acollir la filmació, i prèviament s’oferirà una visita guiada pels escenaris del rodatge. Activitat organitzada amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Ajuntament de Cardona.
 
7)      Vicis de Filmoteca: Orson Welles i la ràdio. Emissió en directe, des de la Filmoteca de Catalunya, de ‘El séptimo vicio’ programa de ràdio dirigit per Javier Tolentino. En aquesta ocasió, el programa serà un monogràfic dedicat a Orson Welles.

1  

Fitxers adjunts

Imatge de la presentació del Centenari Orson Welles

Imatge de la presentació del Centenari Orson Welles
JPG | 2457