Direcció General de Comunicació

L'actuació de la Generalitat a la serra de Riés confirma l'existència de dues fosses de la Guerra Civil i permet recuperar restes òssies i objectes

query_builder   1 abril 2015 10:18

event_note Nota de premsa

L'actuació de la Generalitat a la serra de Riés confirma l'existència de dues fosses de la Guerra Civil i permet recuperar restes òssies i objectes

  • S’han exhumat restes òssies humanes d’un nombre mínim de tres individus: dos esquelets gairebé complets i fragments d’ossos aïllats d’un altre individu.
  • També s’han trobat efectes personals, com una pinta, llapis, restes del calçat, una medalleta, sivelles, i botons, i objectes com ara cartutxos, beines, projectils, llaunes, peces d’indumentària, etc.
  • L’actuació està regulada pel conveni de col·laboració signat el 26 de gener de 2015 entre el Departament de Governació i Relacions Institucionals, la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona.
L'actuació interdisciplinària de la Generalitat a la serra de Riés confirma l'existència de dues fosses i permet recuperar restes òssies humanes i diversos objectes del període de la Guerra Civil
Procés d'excavació d'una fossa a la Serra de Riés. Foto UAB
El Departament de Governació i Relacions Institucionals desenvolupa una actuació interdisciplinària a la serra de Riés (Alt Penedès), entre els termes de Subirats i Olesa de Bonesvalls. L’actuació, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona, els ajuntaments dels dos municipis, l’Institut d’Estudis Penedesencs i el Centre d’Estudis de Subirats, comprèn la prospecció de la zona i l’anàlisi de les restes humanes de la Guerra Civil que s’hi localitzin.
 
El 23 de febrer de 2015 van començar les tasques de localització, recuperació i anàlisi de restes humanes de la Guerra Civil a la Serra de Riés, sota la direcció de la doctora Assumpció Malgosa, que coordina l’equip de treball on participen professionals de la UB i de la UAB.
 
La intervenció es realitza des d’una perspectiva interdisciplinària, rigorosa i exhaustiva, incloent-hi tasques complementàries de documentació històrica, estudis topogràfics i treballs desenvolupats amb metodologies arqueològiques i d’antropologia física i forense. L'actuació de 2015 ha seguit dues línies de treball: la prospecció de la zona amb detectors de metalls, i l'excavació arqueològica de cinc punts de la Serra.
 
De moment, les tasques de prospecció han aportat ja un mapa detallat on es localitzen més de 1.500 bales i restes de munició, i altres elements de metall vinculats amb el context bèl·lic de la Guerra Civil que permeten fer una interpretació dels fets. S’han trobat cartutxos, beines, projectils, llaunes i peces d’indumentària.
 
Al seu torn, l'excavació arqueològica en diversos punts de la zona ha permès constatar l’existència de dues fosses individuals, diferents de les localitzades el 2014. També ha permès documentar i exhumar les restes d'un nombre mínim de tres individus (un a dins de cada fossa, i ossos fragmentaris d’un tercer individu en una altra zona de la intervenció), així com també s’han documentat alguns canvis que ha patit el paisatge i que poden explicar les dificultats en els treballs de localització de les fosses i l'estat d'algunes de les restes esquelètiques trobades.
 
Les restes dels individus excavats corresponen a homes joves, enterrats en fosses individuals, no gens profundes ja que no ho permet la geologia del terreny. Amb ells s'han recuperat efectes personals com una pinta, llapis, restes del calçat, una medalleta, sivelles, i botons, i en tots s'han pogut observar lesions compatibles amb les circumstàncies de la seva mort.
 
Antecedents
 
El precedent directe de l’actuació rau en els treballs desenvolupats en el mateix indret al 2014, mitjançant la col·laboració dels departaments de Governació i Relacions Institucionals i de Cultura. Aquells treballs van confirmar la ubicació de dues fosses al Torrent dels Albans i van propiciar la recuperació i l’anàlisi antropològica de restes òssies de quatre soldats i la trobada d’objectes.
 
D’acord amb el criteri científic del Comitè Tècnic per a la Recuperació i la Identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la Dictadura franquista, el Departament de Governació i Relacions Institucionals va decidir completar la intervenció en aquest sector de l’Ordal, a partir d’un grup de treball interdisciplinari format per professionals de la UB i de la UAB. Els termes de la col·laboració es van establir en el conveni subscrit el 26 de gener de 2015 entre les tres parts. 
 
Expectatives de treball
 
Les tasques d’aquesta campanya de 2015 a la serra de Riés encara continuen amb l’estudi antropològic de les restes esquelètiques i els materials vinculats amb el context bèl·lic de 1939, la revisió dels testimonis orals i de la documentació existent.
 
L’àmplia informació obtinguda fa previsible l’organització d’actes institucionals, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i els ens locals de la zona afectada, per tal de donar a conèixer els fets dels enfrontaments bèl·lics a la serra de Riés, de gener de 1939.

2  

Imatges

Serra de Riés - procés d'excavació. Foto UAB

Serra de Riés - procés d'excavació. Foto UAB 634

Serra de Riés- restes individu. Foto UAB

Serra de Riés- restes individu. Foto UAB 482

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia