·        En una entrevista al diari nord-americà The Wall Street Journal, prèvia al seu viatge als EUA, el cap del Govern afirma que “siguin de dretes o d’esquerres els governs espanyols, Catalunya necessita més poder, més recursos i més protecció de la cultura i la llengua”
 
  
WSJ

 

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat, en una entrevista al diari nord-americà The Wall Street Journal, que la focalització de la política en “l’eix esquerra-dreta” no és el problema ni el repte de fons de Catalunya “sinó que ho és la relació entre Catalunya i l’Estat espanyol”. Per això, el cap de l’Executiu ressalta que “siguin d’esquerres o de dretes els governs espanyols, Catalunya necessita més poder, més recursos, més capacitat de decisió i més protecció per a la llengua i la cultura pròpies”.

 En aquesta línia, el cap de l’Executiu, que ha estat entrevistat per Matt Moffett, corresponsal a Madrid del rotatiu nord-americà, ha subratllat que l’aparició de partits populistes com Podem “difuminen i fins i tot debiliten aquest repte de fons, perquè fan un gran servei als interessos i posicions de l’Estat espanyol”.
 
El president denuncia en les pàgines del diari “la dura campanya de recentralització del poder” que es duu a terme des de Madrid i que està laminant l’autogovern de Catalunya, i de la qual es deriva, ha dit, que “hi hagi més partidaris de la independència avui que fa uns anys,  per aquesta falta de respecte per la identitat catalana, la seva llengua i la seva cultura”.
 
En aquesta sentit, Mas s’ha mostrat confiat en la capacitat de mobilització de l’independentisme de cara a les properes eleccions i l’ha comparat amb la manifestació de París de rebuig a l’atac a Charlie Hebdo. “A París es van concentrar 1,5 milions de persones, que va ser una gran demostració de força per a un país de 70 milions d’habitants; a Catalunya, amb una població de 7,5 milions, durant tres anys seguits han sortit al carrer 1,5 milions de catalans en favor d’un referèndum d’autodeterminació”, ha subratllat.
 
Sobre la internacionalització del procés polític de Catalunya, el president ha assegurat que a l’estranger ha trobat “una gran comprensió pel dret a decidir el nostre futur”,  però també “una certa incomoditat” pel que fa a l’idea d’un estat independent per a Catalunya. Per això, el cap del Govern creu que “la comunitat internacional està esperant a veure si hi ha o no una majoria a Catalunya a favor de la independència” i, “si això queda clar d’una manera o altra, podrem començar a actuar amb més intensitat”.
 
Preguntat sobre les repercussions empresarials del procés, el president ha reconegut que, en cas de conflicte, algunes empreses catalanes podrien sortir perjudicades, però també moltes espanyoles perquè Catalunya representa el 20% del mercat d’aquestes; per això, Mas creu que la conclusió és “millor no fer mal, perquè a ningú li interessa que l’economia surti perjudicada” i ressalta la importància de negociar políticament les solucions. 
 
El president s’ha referit també a la querella que la fiscalia ha presentat sobre ell i dos membres més del Govern pel procés participatiu del 9N. Artur Mas ha dit  “estar en pau amb allò que faig, però no amb allò que pot passar” d’acord amb el sistema legal espanyol.  I sobre el tuits catalanòfobs arran de l’accident de l’avió de Germanwings, el cap del Govern afirma no sentir-se sorprès, però “em fa mal i m’ofèn. Això també és violècia. Violència verbal i escrita”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aqueta entrevista dies abans del seu viatge oficial als EUA, on viatjarà per promoure la cooperació entre Catalunya i el país nord-americà i explicar el procés democràtic català.