• Un dels candidats és el Departament de Territori i Sostenibilitat, reconegut per la implementació d’un nou enfocament de la sostenibilitat en la mobilitat
  • També hi opten una microempresa badalonina amb només 3 treballadors, La Page Original, capdavantera en el sector del disseny gràfic en l’àmbit de l’ecodisseny, i Comexi Group Industries, de Riudellots de la Selva, per l’ecoinnovació a l’hora d’aconseguir un procés d'impressió amb menys substàncies contaminants
  • El lliurament dels Premis es farà el mes de maig a Barcelona, en el marc del 18è Fòrum Europeu d’Ecoinnovació
Premis EMAS 2015
Tres organitzacions catalanes es troben entre els 22 nominats als Premis EMAS 2015 de la Comissió Europea. Una d’elles és el Departament de Territori i Sostenibilitat, que opta en la categoria de Grans Organitzacions del sector públic, juntament amb l’Agència del Medi Ambient del Regne Unit, la Universitat de Bremen, a Alemanya, l’empresa d’hospitals estatals de Caríntia, KABEG, a Àustria, l’Autoritat Regional de la regió de Moràvia-Silesia, a la República Txeca, i l’empresa pública d’aigua i aigües residuals del districte de Czestochowa, a Polònia. El nostre Departament opta al premi per la implementació d’un nou enfocament de la sostenibilitat en la mobilitat. En concret, per tres mesures d’ecoinnovació:
 
 
 
Les altres dues organitzacions catalanes candidates són La Page Original i Comexi Group Industries S.A.U.
 
La Page Original és un estudi de disseny gràfic de Badalona amb tan sols tres treballadors que, adoptant criteris ambientals en la fase inicial del disseny, redueix el seu propi impacte ambiental i fa més eficients els productes finals dels clients. L’empresa és l’única candidata en la categoria de microorganitzacions.
 
Comexi Group Industries S.A.U, localitzat a Riudellots de la Selva, treballa en el sector dels envasos flexibles, bàsicament d'aliments. En destaca la reducció de l'impacte ambiental al llarg de la cadena de valor dels embalatges. L'ecoinnovació deriva de la combinació de dues tecnologies diferents,  la impressió flexogràfica i l’offset, per aconseguir un procés d'impressió lliure de solvents i fotoiniciadors. L'empresa ha desenvolupat una patent i la màquina ja ha sortit al mercat. Participa en la categoria de Grans Organitzacions del sector privat, juntament amb l’empresa de serveis ambientals austríaca Energie AG Oberösterreich Umwelt Service GmbH, el proveïdor d’automoció industrial alemany Schaeffler Technologies AG, l’empresa de restauració italiana Autogrill Villoresi Est, la seu maltesa de la multinacional de materials semiconductors STMicroelectronics, i la planta de ciment de CEMEX de la ciutat polonesa de Chełm.
 
El lliurament dels Premis EMAS 2015 es farà el proper 20 de maig a Barcelona, en el transcurs del 18è Fòrum Europeu d’Ecoinnovació. El presidirà el comissari de Medi Ambient de la Unió Europea, Karmenu Vella, que serà per primer cop en un acte oficial a Catalunya des que es va composar la nova administració de la Comissió Europea, sota la presidència de Jean-Claude Juncker, el passat mes de novembre.
Fòrum ecoinnovació

El Fòrum Europeu d’Ecoinnovació
 
Aquest fòrum, que se celebra cada sis mesos en una ciutat europea, complirà la divuitena edició a Barcelona. L’organitzarà la Direcció General de la Comissió Europea per al Medi Ambient, la Generalitat de Catalunya, i el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, i compta amb el suport del Club EMAS Catalunya i el Grup Sectorial de Medi Ambient de la xarxa Enterprise Europe Network. La trobada té l’objectiu d’afavorir la competitivitat i la innovació, en particular de les PIME, a través de l’ecoetiquetatge, i la gestió i informació ambiental. S’hi mostraran la importància de la regulació ambiental en la millora de la competitivitat de les empreses, casos d’èxit en iniciatives de gestió, informació i etiquetatge ambiental, el paper de les administracions, i exemples d’associacions entre minoristes i proveïdors que ajuden els consumidors a escollir productes "verds".
 
Logo EMAS
El sistema de gestió ambiental EMAS
 
L'EMAS és el sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals (Eco-Management and Audit Scheme). És una eina d'ús voluntari disponible per a qualsevol organització que operi en algun sector econòmic de la Unió Europea o de fora i que vulgui assumir una responsabilitat ambiental i econòmica, millorar el seu comportament ambiental, i comunicar els seus resultats ambientals a la societat i a les parts interessades en general. El seu logotip garanteix la veracitat de la informació que faciliten les organitzacions que el llueixen. A Catalunya, la Direcció General de Qualitat Ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, és l'organisme competent per a la gestió del sistema.
 
Els sistemes de gestió ambiental, com l'EMAS, ajuden les organitzacions a millorar l'eficiència dels seus recursos, reduir riscos i donar exemple amb la declaració pública de bones pràctiques. Els costos d'implementació del sistema queden compensats amb escreix pels estalvis que genera.
 
Actualment a Catalunya 285 organitzacions han assumit aquest compromís i s’han registrat a l’EMAS. El nostre país es troba en la quarta posició d’Europa en nombre d’empreses registrades.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 84