• Actualment, hi ha més de 60 festes inscrites al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya
  • Durant els dies de Setmana Santa, destaquen la Processó del Sant Enterrament de Tarragona, la Processó de Verges, el Divendres Sant de la Selva del Camp, entre moltes d’altres
  • Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta van ser declarades element festiu patrimonial d'interès nacional pel Govern el passat 17 de març de 2015

 

La cultura popular de Catalunya és part fonamental del llegat patrimonial que caracteritza l’ànima del país

La música i el cant, la dansa, el foc, castells i muixerangues, entremesos i representacions teatrals, bèsties simbòliques i animals totèmics, romeries, aplecs, processons o desfilades configuren un univers festiu basat en la participació, la creativitat i el compromís de tothom.
 
Un llegat extraordinàriament ric i divers, de cultura i tradició, que genera i omple de contingut activitats constants vinculades a l’associacionisme cultural. Cada comunitat té les seves festes, que reforcen la cohesió i el sentit de pertinença, celebracions totes elles amb característiques pròpies.
 
Una gran diversitat de manifestacions festives, elements i actes formen part del patrimoni festiu català, amb un calendari festiu ben farcit i viu. D’entre totes les festes religioses i cíviques que es celebren, destaquen les del cicle d’hivern, amb les de Nadal i les de Sant Antoni Abat, el Carnaval, les festes de maig, el Corpus, Sant Joan o les festes majors d’estiu, etc.
 
No es poden passart per alt les festes relacionades amb aquestes dates de Setmana Santa i de Pasqua, que, a més de tradició, suposen ser un atractiu turístic en els seus pobles i ciutats. Festes i celebracions com la Processó del Sant Enterrament de Tarragona, la Processó de Verges, el Divendres Sant de la Selva del Camp, el Via Crucis Vivent de Sant Hilari de Sacalm, les Passions d’Esparreguera, d’Olesa de Montserrat i de Vilalba dels Arcs són un clar exemple del patrimoni cultural i tradicional del nostre país, i en particular durant aquestes dates que acabem de celebrar.
 
 
Les caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta, element festiu patrimonial d'interès nacional
 
Entre les festivitats, tradicions i activitats dels dies de Pasqua, destaquen les cantades de Caramelles, una de les tradicions més arrelades i antigues a Catalunya, en què la música popular pren protagonisme mentre se’ns recorda que la Quaresma ha arribat al seu final.
 
El passat 17 de març, el Govern ha declarat les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta, una tradició que va néixer a finals del segle XVI i enguany celebra els seus 425 anys, mantenint la seva forma original com a element festiu patrimonial d'interès nacional. La indumentària, la intervenció instrumental i una música popular molt pròpia, així com el fet d’haver-se transmès de generació en generació de forma ininterrompuda, fa que en siguin mereixedores.
 
Aquesta declaració té per finalitat assegurar la preservació, protecció i promoció, mitjançant un reconeixement especial i permetrà la seva inscripció en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.