Autor: Mikipons. La Noguera Ribagorçana a l'entrada del congost de Mont-rebei
  • Ha fet arribar al Ministeri de Medi Ambient un informe desfavorable a l’Estudi d’Impacte Ambiental del projecte, determinant que és incompatible amb la preservació dels valors naturals de l’entorn

 

  • Trametrà al·legacions pel possible impacte de la il·luminació de la presa sobre l’Observatori Astronòmic i sobre tota la zona del Montsec, acreditada per la UNESCO com a destí turístic Starlight
 
  • El Departament està treballant en la proposta per declarar el Parc natural del Montsec abans de 2017
 
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Polítiques Ambientals, ha tramès al Ministeri de Medi Ambient un informe desfavorable sobre el projecte de construcció d’una nova presa a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), per arribar al nivell màxim d’aigua a la cua de l’embassament de Canelles, al riu Noguera Ribagorçana, promogut per Endesa Generación.  El Departament determina que el projecte no és compatible amb la preservació dels valors naturals de l’entorn.
 
En concret, considera que les actuacions objecte de l’estudi d’impacte ambiental presentat són incompatibles amb les mesures de conservació de la Xarxa Natura 2000 (XN2000), que preveuen evitar el deteriorament dels habitats naturals i de les espècies, especialment les considerades prioritàries. Cal assenyalar que, en aquesta àrea, la presència de la llúdriga (Lutra lutra) va motivar l’any 1987 la declaració d’una Reserva Natural Parcial per a la protecció d’espècies en perill de desaparició a Catalunya que va possibilitar-ne la recolonització en alguns trams. També es tracta d’un espai inclòs en el Pla de Recuperació del trencalòs (Gypaetus barbatus) al nostre país.
 
El tram afectat forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural, inclòs a la XN2000, considerat tant un Lloc d’Interès Comunitari (LIC) com una Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).
 
L’informe considera que la construcció d’una presa en un lloc lliure d’infraestructures com aquest i la inundació amb una làmina d’aigua permanent aigües amunt de la presa de Sant Esteve suposaria un canvi en les comunitats vegetals i en els hàbitats presents actualment. El bosc de ribera, que queda inundat en períodes curts, no resistiria llargs períodes d’inundació i acabaria desapareixent. En definitiva, les conseqüències derivades de l’execució del projecte suposarien impactes greus i irreversibles sobre la flora, la fauna, la hidrologia i el paisatge i, per tant, sobre tot l’ecosistema propi d’un tram de riu de mitja muntanya, actualment en bon estat de conservació.
 
Precisament aquesta bona conservació afavoreix en bona part el turisme a la zona. Un quilòmetre aigües avall de la presa projectada, de 33 metres d’alçada, s’hi troba el Congost de Mont-rebei, un espai emblemàtic i singular entre Catalunya i l’Aragó, amb un elevat valor per al sector turístic, tant des del punt de vista paisatgístic com per la seva biodiversitat. Els visitants hi arriben atrets pels valors ambientals, que n’han motivat la protecció.
 
Més enllà d’aquesta, el Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant per poder declarar un nou parc natural al Montsec abans de 2017. Considera que aquesta àrea presenta valors naturals qualificats, la protecció dels quals es farà amb l'objectiu d'aconseguir-ne la conservació d'una manera compatible amb l'aprofitament ordenat dels seus recursos i les seves activitats.
 
El municipi de Sant Esteve de la Sarga acull l’observatori astronòmic professional més important de Catalunya i de tota la península. L’Observatori Astronòmic del Montsec està fixat com a punt de referència, figura màxima de protecció contra la contaminació lluminosa, per a la preservació de l’excel·lent qualitat del cel nocturn de la serralada del Montsec. A més, la UNESCO té acreditada internacionalment com a reserva i destí turístic Starlight tota la zona, per fomentar la protecció del cel nocturn. Tant les obres d’una presa d’aquestes dimensions com el seu ús posterior porten associats una il·luminació de seguretat  no menor que caldria garantir que no impacta amb els requisits per formar part de la reserva de la UNESCO i amb el principal punt d’observació astronòmica professional del nostre país. Per aquest motiu, la Direcció General de Qualitat Ambiental també farà arribar al ministeri al·legacions en aquest sentit.

3  

Fitxers adjunts

Autor: Mikipons. La Noguera Ribagorçana a l'entrada del congost

Autor: Mikipons. La Noguera Ribagorçana a l'entrada del congost
JPG | 508

Autor: Josep Renalias. Congost de Mont-rebei

Autor: Josep Renalias. Congost de Mont-rebei
JPG | 62

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 45