La consellera de Benestar Social i Família ha participat en la recepció oficial a l’Ajuntament de Sabadell amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano i ha visitat Dones i gitanes, una exposició del Departament que actualment acull el Casal Pere IV
La consellera Munté a la recepció a l'Ajuntament de Sabadell
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha participat aquesta tarda a Sabadell en els actes amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, que es commemora demà, 8 d’abril. L’han acompanyat l’alcalde del municipi, Joan Carles Sánchez, i el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa.
 
Munté ha assistit a la recepció oficial de l’Ajuntament, que ha aplegat representats d’entitats gitanes del municipi. Durant la seva intervenció, la consellera ha anunciat que ha demanat a l’Estat que “es facin les gestions perquè el 8 d’abril sigui reconegut oficialment pels organismes internacionals com a Dia del Poble Gitano” i ha avançat que s’està “promovent una Declaració institucional del Parlament en aquest sentit”.
 
Munté ha destacat la contribució del poble gitano a la història i cultura de Catalunya i ha reiterat la voluntat del Govern que els gitanos i les gitanes del país tinguin les mateixes oportunitats que la resta de la societat. En aquest sentit, la consellera ha celebrat el bon funcionament del Pla Integral del Poble Gitano (2014-2016), aprovat el juliol de l’any passat, una eina que, segons la consellera, “ens permet seguir avançant i millorant cada vegada més a fi d’aconseguir que els gitanos i les gitanes d’aquest país visquin en condicions d’una major igualtat amb la resta de la societat”.
 
Balanç del Pla integral del poble gitano a Catalunya (2014-2016)
 
El Departament de Benestar Social i Família té les competències en matèria d’atenció a la comunitat gitana a Catalunya. En aquest àmbit, el Pla integral del poble gitano és el document que estableix les línies estratègiques que du a terme el Govern per facilitar que les persones gitanes arribin a la igualtat d’oportunitats a partir del treball sobre la diferència i el respecte als trets culturals i identitaris que els són propis. El pla implica els diferents departaments de la Generalitat, una bona coordinació administrativa amb els ens locals i en especial la participació dels representants del poble gitano i d’altres organitzacions socials.
El pla pel període 2014-2016 té per objectius: 
  • Definir polítiques d’actuació específiques a favor de la població gitana de Catalunya, partint d’evidències que han demostrat científicament ser exitoses en la promoció i la inclusió del poble gitano.
 
  • Desenvolupar estratègies per implementar actuacions d’èxit en els àmbits de l’educació, treball, cultura, justícia, salut, habitatge, interior, mitjans de comunicació, foment de l’associacionisme i ens locals.
 
  • Equiparar socioeconòmicament els gitanos de Catalunya en risc d’exclusió social amb la societat de la qual formen part.
 
  • Promoure la cultura gitana com a part de la cultura catalana, fent difusió dels seus valors i de la seva contribució a la cultura del país.
 
Des de la seva aprovació l’estiu passat s’han endegat diverses accions com ara la Formació de familiars. Aquesta actuació educativa d’èxit es du a terme al Casal Cívic de Lleida, on gitanos i gitanes adults estudien per obtenir el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria. Un programa que ja s’ha implementat amb èxit a Tarragona i en breu també s’iniciarà a Figueres. En conjunt, unes 100 persones s’han inscrit en aquesta formació que, a més de millorar la seva ocupabilitat, beneficia els seus fills i filles, ja que la participació dels familiars en processos formatius té una incidència directa en el rendiment dels nens i nenes, millora la seva motivació i sentit cap els estudis.
 
En el marc del Pla integral del poble gitano 2014-2016, en l’àmbit escolar també s’està iniciant el procés d’implementació d’actuacions a 7 centres educatius de Catalunya. Amb l’aplicació d’actuacions educatives d’èxit es vol reduir l’absentisme i l’abandonament escolar, així com millorar les competències bàsiques de l’alumnat.
 
Els joves són un altre dels col·lectius prioritaris que aborda el Pla integral del poble gitano. En aquesta línia de treball es va convocar el novembre passat una jornada que va aplegar més de 150 joves gitanos i gitanes al Casal cívic del barri de la Mina. A la trobada, la primera d’aquestes característiques celebrada a Catalunya, els participants van tractar temes relacionats amb l’ensenyament i l’ocupació.
 
Pel que fa a la vessant de difusió de la cultura gitana, destaquen els cursos de llengua romanó que s’han dut a terme a 3 escoles i en una entitat gitana i que fins ara han comptat amb 53 estudiants.
 
D’altra banda, el nou Pla ha dotat de més continguts el museu virtual del poble gitano i també preveu que aviat entri en funcionament un centre de documentació especialitzat en el poble gitano a la biblioteca de Sabadell Nord.
 
Pel que fa a l’habitatge, una de les iniciatives destacades del Pla ha estat l’èxit del reallotjament de les famílies del campament de Santa Perpètua.
 
 
Exposició Dones i gitanes. Les seves mirades. El seu món cultural
 
La consellera ha visitat també avui l’exposició Dones i Gitanes. Les seves mirades. El seu món cultural. Aquesta mostra fotogràfica del Departament de Benestar Social i Família es pot visitar actualment al Casal Pere IV de Sabadell.
 
L’exposició transmet la força, els valors i les activitats que desenvolupen les dones gitanes, des d’una perspectiva positiva i transformadora, per trencar estereotips i prejudicis a través d’imatges que ens mostren la realitat diversa i heterogènia del seu dia a dia, i el seu sentiment unitari com a poble.
 
La consellera ha destacat que la mostra reflecteix el moment històric que està vivint el poble gitano en l’actualitat, on “les dones s’han convertit en el motor de la revolució que viu el poble gitano arreu d’Europa”. A Catalunya i arreu d’Europa, les dones gitanes reclamen més espais de participació social i política, lluiten per l’educació per a tothom i s’estan implicant en processos formatius i laborals per accedir, cada cop més, al  mercat de treball formal de manera més digna.

2  

Imatges

La consellera Munté a la recepció de l'Ajuntament de Sabadell

La consellera Munté a la recepció de l'Ajuntament de Sabadell 847

La consellera Munté en un altre moment de la recepció

La consellera Munté en un altre moment de la recepció 83