• Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, el conseller ha destacat que aquests resultats "van a favor de l’esforç que fa el nostre sistema sanitari"
  • Els nous resultats de l'ESCA 2014 demostren que el sistema sanitari públic és accessible per a tothom
Presentació dels resultats de l'ESCA 2014
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat que Catalunya és el tercer país europeu amb una esperança de vida més alta, segons dades del 2013. Els catalans viuen 83,2 anys de mitjana, només per darrere d’Islàndia i de Suïssa.
 
Boi Ruiz ha assegurat que: "L’important no és que siguem tercers, sinó que ens situem per sobre de països molt més rics que el nostre, fet que va a favor de l’esforç que fa el nostre sistema sanitari".
 
Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, també s'han presentat en roda de premsa les noves dades del 2014 de l’Enquesta de salut de Catalunya, l'ESCA 2014. Segons els resultats, el sistema sanitari públic català és universal i accessible per a tothom. A més, 9 de cada 10 catalans estan satisfets amb els serveis sanitaris públics utilitzats.
 
La publicació de les noves dades de l’ESCA mostren l’homogeneïtzació en l’accessibilitat de les pràctiques preventives que formen part de la cartera de serveis, com el control de la pressió arterial i el colesterol, i les mamografies.
 
Els resultats mostren una permeabilitat d’aquestes proves a tota la població, gràcies als programes comunitaris. Per exemple, el 92,9% de les dones entre 50 i 69 anys es fa una mamografia periòdica.
 
En general els indicadors sobre comportaments relacionats amb la salut, l’estat de salut, i la utilització de serveis sanitaris i satisfacció dels catalans milloren respecte al període anterior.
 
Entre els resultats de l'ESCA, que aquest any compleix 20 anys d'història, destaca l’autopercepció de la salut: 8 de cada 10 catalans fan una valoració positiva del seu estat de salut, que ha augmentat de forma significativa durant els darrers quatre anys.
 
El director general de Planificació i Recerca en Salut, Carles Constante, ha destacat que "el binomi d’alimentació saludable i exercici físic és fonamental per invertir en salut".
 
Aquesta enquesta s’ha erigit com un instrument imprescindible per establir i avaluar la política sanitària del país, explicitada al Pla de salut de Catalunya. Cada any s’obtenen resultats representatius per grups d’edat, sexe, nivell d’estudis i classe social.
 
Aquest any 2014 l’ESCA ha comptat amb una mostra de 4.788 persones residents a Catalunya, 2.397 homes i 2.391 dones, distribuïdes per franges d’edat (928 persones de 0 a 14 anys, 2.973 persones de 15 a 64 anys i 887 persones de 65 anys i més).
 
 
L’ESCA: la radiografia de la salut dels catalans 
 
  • Nou rècord de no fumadors. El tabaquisme assoleix un nou rècord històric. Avui, només una quarta part de la població major de 15 anys són fumadors diaris o ocasionals. La tendència de descens confirma l’assoliment de l’objectiu de salut 2015 de reduir la prevalença del tabaquisme dos anys abans del previst. Les normatives, el suport psicològic per deixar de fumar, el canvi social i la regulació de les cigarretes electròniques hi ha contribuït.  

 

  • Menys nens i nenes amb excés de pes. La proporció d’excés de pes en la població de 6 a 12 anys és més baixa en el bienni 2013-2014 que en el bienni 2011-2012, tant en nens com en nenes. Per exemple, en el cas de l’obesitat en població de 6 a 12 anysha passat del 12,8 % en el bienni 2011-2012 a l’ 11,7% en el bienni 2013-2014.

 

  •  Reducció del consum elevat de productes hipercalòrics. El consum alt d’aliments d’elevat valor calòric mostra un descens favorable en els últims quatre anys. Pel que fa a la població infantil, tres de cada quatre nens de 3 a 14 anys fan un baix consum de productes hipercalòrics.

 

  •  Les dones tenen uns hàbits de vida més saludables que els homes. La població femenina s’exposa menys als factors de risc que la població masculina. En general, les dones tenen uns hàbits alimentaris més saludables, fumen i fan un consum de risc d’alcohol en menor proporció que els homes. La reducció de l’exposició als riscos és important per poder assolir l’objectiu final del Pla de salut 2011-2015 d’augmentar un 5% la proporció d’esperança de vida viscuda en bona salut a l’any 2020 en relació al 2011, tant en homes com en dones.

 

  •  Els catalans entre 18 i 74 anys són cada vegada més sedentaris. El sedentarisme és un dels hàbits en què cal fer esforços per millorar els nivells d’activitat física de la població. L’acció de Govern en matèria de salut passa necessàriament per la prevenció i la promoció de la salut, tal i com s’impulsa des del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP).

 

  •  L’assignatura pendent del consum de risc d’alcohol. En els homes, el consum de risc d’alcohol és més elevat entre les classes socials més baixes i entre les persones que tenen estudis primaris o sense estudis. . Pel que fa a les dones, especialment pel nivell d’estudis, el patró de consum és l’invers. En el grup d’edat de 15 a 24 anys s’aprecia amb una proporció més elevada de persones que fan un consum de risc d’alcohol.