Drets Socials

Dia Internacional poble gitano

Munté es reuneix amb un grup de joves gitanos amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano

query_builder   8 abril 2015 10:01

event_note Nota de premsa

Munté es reuneix amb un grup de joves gitanos amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano

Dia Internacional del Poble Gitano
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha rebut aquest matí a la seu del Departament un grup de joves gitanes i gitanos amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano. Es tracta de persones que duen a terme activitats formatives i de millora de l’ocupabilitat en el marc del Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya. També han acompanyat la consellera el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, i l’assessor en matèria d’atenció a la comunitat gitana de la Generalitat, Manuel Heredia.
 
Els joves han compartit amb la consellera les experiències viscudes en els cursos que duen a terme actualment. Per la seva banda, Munté els ha animat a continuar formant-se per assegurar un futur ple d'oportunitats pel poble gitano. Durant la trobada, la consellera també ha remarcat la importància de conservar i promoure alguns valors molt arrelats a la cultura gitana, com ara el respecte per les persones grans.
 
Aquesta diada commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es van consensuar, entre altres, la bandera del poble gitano, el seu himne i el dia internacional. Un altre dels aspectes que es va parlar en aquell congrés fou l’Holocaust gitano durant el període nazi; de fet, l’himne gitano, el Gelem Gelem, parla sobre aquest funest episodi de la història.
 
Actualment aquesta diada és motiu de celebració i difusió tant de la cultura gitana com de les demandes dels moviments socials gitanos. A ciutats de tot el món, les persones gitanes s’organitzen i realitzen diferents actes; el més conegut l’ofrena florals als rius, on les dones llencen pètals de rosa, que representen simbòlicament el poble gitano i la seva transnacionalitat; i els homes dipositen espelmes en record dels avantpassats, principalment els perseguits i assassinats durant el nazisme.
 
Dins el programa d’activitats de la jornada, el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, participarà aquest matí a l’acte institucional que organitza el Parlament de Catalunya per commemorar aquesta diada i assistirà aquest migdia al tradicional acte a la llera del riu Besòs.

1  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 1693

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia