Dia Internacional del Poble Gitano
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha rebut aquest matí a la seu del Departament un grup de joves gitanes i gitanos amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano. Es tracta de persones que duen a terme activitats formatives i de millora de l’ocupabilitat en el marc del Pla Integral del Poble Gitano de Catalunya. També han acompanyat la consellera el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, i l’assessor en matèria d’atenció a la comunitat gitana de la Generalitat, Manuel Heredia.
 
Els joves han compartit amb la consellera les experiències viscudes en els cursos que duen a terme actualment. Per la seva banda, Munté els ha animat a continuar formant-se per assegurar un futur ple d'oportunitats pel poble gitano. Durant la trobada, la consellera també ha remarcat la importància de conservar i promoure alguns valors molt arrelats a la cultura gitana, com ara el respecte per les persones grans.
 
Aquesta diada commemora el primer congrés gitano internacional, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es van consensuar, entre altres, la bandera del poble gitano, el seu himne i el dia internacional. Un altre dels aspectes que es va parlar en aquell congrés fou l’Holocaust gitano durant el període nazi; de fet, l’himne gitano, el Gelem Gelem, parla sobre aquest funest episodi de la història.
 
Actualment aquesta diada és motiu de celebració i difusió tant de la cultura gitana com de les demandes dels moviments socials gitanos. A ciutats de tot el món, les persones gitanes s’organitzen i realitzen diferents actes; el més conegut l’ofrena florals als rius, on les dones llencen pètals de rosa, que representen simbòlicament el poble gitano i la seva transnacionalitat; i els homes dipositen espelmes en record dels avantpassats, principalment els perseguits i assassinats durant el nazisme.
 
Dins el programa d’activitats de la jornada, el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, participarà aquest matí a l’acte institucional que organitza el Parlament de Catalunya per commemorar aquesta diada i assistirà aquest migdia al tradicional acte a la llera del riu Besòs.

1  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 1693