.     Amb un model energètic propi en el marc de la UE, l’energia a Catalunya podria ser entre un 15% i un 20% més barata.
 
·    Un cop hagi aprovat el Pacte, el Govern buscarà el màxim nivell de consens social i polític. 
 
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha avançat avui a la Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya que, en les properes setmanes, el Govern debatrà una primera proposta de Pacte nacional per a la transició energètica, que un cop aprovat buscarà el major nivell de consens polític i social. El document té com a objectius “establir un nou marc jurídic i regulador per al sector, en el qual l’accés a l’energia es consideri un dret fonamental, i establir un nou model energètic basat en les energies renovables, l’autoabastiment, l’estalvi i l’eficiència energètica i en la producció descentralitzada”. En aquest sentit, la proposta defensa “un model energètic per a Catalunya basat el 100% en energies renovables l’any 2050, si estem en condicions de garantir el subministrament energètic, la competitivitat de les empreses i existeix el consens social i polític necessari”.
 
Puig ha exposat que el document diagnostica i dissenya la capacitat d’autogovern de Catalunya sobre el seu sistema energètic, i estableix un principis i objectius del nou sistema energètic català, que passen per garantir el desenvolupament econòmic i el benestar social a futur i també per combatre el canvi climàtic. Puig ha remarcat que el nou model “ha d’estar al servei dels ciutadans, de les empreses, de la cohesió social i de la competitivitat de l’economia“, i ha calculat que “en una Catalunya independent la factura energètica seria entre un 15% i un 20% més barata”.
 
El document també inclou les línies estratègiques bàsiques per a la transició energètica de Catalunya cap al nou model. Aquest apartat incorpora mesures concretes per garantir un subministrament energètic de qualitat, garantir el dret fonamental d’accés a l’energia i la defensa dels consumidors, maximitzar l’estalvi i l’eficiència energètica a Catalunya, fomentar l’ús d’energies renovables i fomentar la recerca i la innovació com a vectors de competitivitat i de generació d’activitat econòmica.
 
En un darrer apartat, la proposta de Pacte Nacional per a la Transició Energètica preveu l’assumpció de les competències plenes en matèria d’energia per part del Govern de Catalunya, en el marc normatiu de la Unió Europea. En aquest sentit, el document contempla de manera exhaustiva els diferents aspectes normatius a desplegar.
 
El conseller, durant l’exposició de les polítiques energètiques del Govern a la Comissió, ha detallat que aquest document permet donar resposta tant al nou marc normatiu fixat per la UE en matèria d’energia com a la política energètica fixada pel Govern central. Puig ha explicat que “la reforma del sistema energètica impulsada pel ministeri d’Indústria, Energia i Turisme abandona l’estalvi i l’eficiència energètica i l’impuls de les energies renovables, àmbits en els quals ha destruït milers de llocs de treball qualificats”, i també ha recordat que “ha impossibilitat que sorgeixin sector d’activitat de futur, com l’autoconsum, i han envaït les competències de la Generalitat”. En aquest sentit, el Govern de Catalunya ha presentat 10 iniciatives jurídiques contra l’Estat per defensar les seves competències.   
 

1  

Fitxers adjunts

El conseller Puig durant la Comissió d'Empresa i Ocupació al Parlament de Catalunya

El conseller Puig durant la Comissió d'Empresa i Ocupació al Parlament de Catalunya
JPG | 264