Interior
·    El conseller d’Interior ha volgut destacar l’eficàcia dels cossos policials per combatre aquest fenomen
 
·    Alguns dels detinguts estan acusats de captar i adoctrinar persones per lluitar en zones de conflicte així com d’actes preparatoris per cometre estralls amb finalitat terrorista
 
·    En el marc de l’operatiu antiterrorista s’han practicat 16 registres a Barcelona i la seva àrea metropolitana
 
Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra han detingut 11 persones en el marc d’un operatiu contra el terrorisme gihadista. Els detinguts formaven part d’una cèl·lula molt activa establerta a Catalunya.
 
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha explicat avui en roda de premsa, que aquesta cèl·lula tenia tres funcions: ”captava joves i els radicalitzava, enviava aquests a l’I’Iraq i a Síria, i s’havia constituït per atemptar a Catalunya”. Per això, el conseller ha parlat “d’un triple èxit policial evitant la radicalització, aturant més accions cap a Síria i l’Iraq i també per evitar un possible atemptat a Catalunya”.
 
El conseller ha especificat que “la cèl·lula ha estat en tot moment controlada i que no hi hagut risc en cap moment per a la població”.
 
El titular d’Interior també ha volgut destacar que “ens trobem davant una cèl·lula estructurada amb un nombre elevat de conversos, 5 de nacionalitat espanyola i 1 de nacionalitat paraguiana”. “Això és una qüestió per treballar i reflexionar”, ha afegit.
 
Tot i que Espadaler ha certificat que la presència gihadista a Catalunya és una realitat, ha volgut transmetre un  missatge de serenitat perquè “tenim uns cossos policials que estan atents i amatents a aquest fenomen, preparats i que hi donen  resposta“.
 
El conseller ha explicat també que “la desarticulació no neix de les operacions dutes a terme en les últimes setmanes sinó des de fa un any i presenta un punt d’inflexió important”.
 
L'operatiu, que ha començat aquesta matinada, s'emmarca en una investigació iniciada ara fa un any i tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional. 
 
En el dispositiu en el qual hi han participat fins a 360 mossos d'esquadra s'han practicat detencions a les localitats de Terrassa (6), Sabadell (1), Sant Quirze del Vallès (1), Barcelona (2) i Valls (1).
 
També en aquests municipis fins al moment s’han realitzat 16 entrades i perquisicions. S’han fet entrades a 11 domicilis i cinc locals, on els investigadors han intervingut divers material de rellevància per a la investigació.
 
Els detinguts són 10 homes - un d’ells menor d’edat - i una dona amb edats compreses entre els 17  i  els 45 anys. Cinc són de nacionalitat espanyola, cinc de nacionalitat marroquina i un és paraguaià. Es dóna la circumstància que quatre dels cinc espanyols així com el detingut paraguaià són conversos a la religió musulmana.
 
A vuit de les persones detingudes (en aquest cas,  tots són homes) se’ls acusa de:
 
-         pertinença a organització criminal amb finalitats terroristes
-         captació i adoctrinament d’altres persones per ésser enviades a lluitar a zones de conflicte o per incorporar-se a la cèl·lula desarticulada
A algunes d’aquestes persones, a més, se’ls acusa de preparació per cometre estralls amb finalitat terrorista.
Així mateix, a altres detinguts se’ls acusa de:
 
-         incitació al delicte de terrorisme
-         col·laboració amb organització criminal amb finalitats terroristes
-         encobriment dels delictes esmentats anteriorment
Les persones detingudes en aquesta operació estarien relacionades amb els tres joves que ja van ser detinguts el 15 de desembre de 2014 a Bulgària, concretament a la frontera amb Turquia, per ordre del mateix Jutjat número 1 de l’Audiència Nacional, quan s’estaven desplaçant a Síria per integrar-se a l’organització terrorista Estat Islàmic/DAESH.
 
D’altra banda, una altra persona vinculada amb la mateixa cèl·lula  ja es trobaria actualment lluitant a Iraq, incorporada a les files de l’Estat islàmic/DAESH.
 
Els detinguts constituïen una organització terrorista de tall gihadista, les activitats dels quals tenien un triple propòsit:
 
-          La planificació i comissió d’atemptats a Catalunya, atenent les consignes i missatges llençats des de l’organització terrorista Estat Islàmic/DAESH, amb l’objectiu d’infondre terror entre la ciutadania.
-          La captació i adoctrinament de nous membres, tot radicalitzant joves, molts d’ells conversos, amb l’objectiu d’incorporar-los a la cèl·lula operativa o per enviar-los a Síria o Iraq.
-          La provisió de combatents per al gihad, mitjançant l’enviament de combatents a Síria per enrolar-los a l’organització gihadista Estat Islàmic/DAESH. Aquest enviament  es duia a terme per diferents mitjans de transport i amb diferents escales segons cada cas.
La desarticulació d’aquesta organització suposa l’operació més important contra el terrorisme de tall gihadista que ha tingut lloc a Catalunya en els darrers anys, tant per l’abast de l’organització com pel risc que comportava la seva activitat.