•  El cap del Govern inicia avui el seu viatge oficial a Nova York, on mantindrà contactes amb inversors financers i diversos think tanks del país, als qui traslladarà “la voluntat pacífica i democràtica” dels catalans
  • La promoció de Catalunya com a territori d’oportunitats per invertir serà un dels eixos de la visita a la capital nord-americana
Visita a la delegació a NY
El president Mas atén els mitjans de comunicació després de la visita a la Delegació del Govern a Nova York
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat avui, en declaracions als mitjans de comunicació, el “caràcter econòmic i polític” del viatge oficial a Nova York que inicia avui, i que té com a objectiu “presentar-nos com un territori d’oportunitats per invertir” i “explicar el què està passant a Catalunya, responent així a l’interès que el procés polític català té als EUA. “Volem donar informació, dissipar dubtes, donar la cara davant la gent que fa preguntes” ha dit el cap del Govern, i ha afegit “ens volem explicar perquè s’entengui bé allò que estem promovent al nostre país”.
 
Artur Mas, que ha atès els periodistes després de la visita que ha fet a la Delegació del Govern de la Generalitat a Nova York, ha assegurat que al país nord-americà “s’entén molt bé” el procés polític català, perquè “els mateixos EUA són fruit de conceptes com ara l’autodeterminació, la llibertat i la democràcia“. El que no s’entén, ha dit el president, és “quan expliquem que hem intentat tots els camins i procediments possibles per pactar un referèndum amb l’Estat espanyol sobre l’autodeterminació i ens han bloquejat aquests camins i fins i tot han judicialitzat el tema només per haver posat les urnes”.
 
En aquesta línia, el president ha explicat que durant la seva visita a Nova York té previst reunir-se amb inversors financers “per explicar els avantatges i les virtuts de Catalunya com a plataforma econòmica de cara a la UE i l’àrea mediterrània” i també amb diversos think tanks, interessats en el procés. Artur Mas ha assegurat que “per la complexitat d’aquest procés” és lògic que aquests creadors d’opinió tinguin incerteses sobre com es farà o com quedarà Catalunya respecte a l’euro i la UE, entre altres aspectes, i, per això,“venim a dissipar els dubtes”.
 
El cap del Govern ha deixat clar que durant els seus contactes “vull donar un missatge de tranquil·litat, de bones maneres,  que els catalans el que haguem de fer ho farem molt pacíficament, democràticament, passant sempre per les urnes, amb respecte per tot el món, sense cap animadversió cap a Espanya, i amb voluntat d’entesa i negociació quan arribi el moment”.
 
Conveni amb Califòrnia
 
En resposta als periodistes, el cap de l’Executiu ha recordat que el seu viatge als EUA constava de dues parts; una primera, era una visita a Califòrnia, que s’ha hagut d’anul·lar amb motiu del traspàs de la germana del governador d’aquest Estat, Jerry Brown. En el decurs d’aquesta primera part, el president i el governador havien de signar un acord de col·laboració econòmica i empresarial, que finalment va ser rubricat pel secretari d’Exteriors i per la UE, Roger Albinyana,i pel director de l’oficina del governador de promoció econòmica i empresarial, Kish Rajan.
 
El president ha ressaltat la importància d’aquest acord que, ha declarat, reforça les línies d’actuació del Govern “des del punt de vista de la recerca científica, de la col·laboració amb la universitat, i de la innovació i el coneixement”. Amb aquesta col·laboració, ha afirmat,“estem lligant ponts amb economies punteres del món, com per exemple Israel, Massachussets i ara Califòrnia, que complementa tot allò que hem fet a nivell de les regions europees, de promoció més econòmica, industrial i exportadora”.
 
 
Operació gihadista
 
A preguntes dels periodistes sobre les declaracions del ministre Fernández Díaz, que ha associat els conceptes d’independentisme i gihadisme, el president ha rebutjat aquestes paraules i ha recordat que “a Catalunya hi ha islamistes radicals com n’hi ha gairebé a tots els països de la UE i en aquests països no hi ha debat sobiranista”.  Per tant, ha dit Artur Mas, “tenim debat sobiranista, tenim gihadistes i tenim mossos d’esquadra que fan la feina i la fan molt ben feta i detenen els gihadistes”.
 
En aquesta línia, el cap del Govern ha subratllat que la majoria de musulmans no són extremistes i ha fet una crida a “no estigmatitzar el món musulmà i islàmic, perquè seria un error monumental per part de tots nosaltres”.
 
Eleccions del 27S
 
Respecte al caràcter plebiscitari de les eleccions del 27S, Artur Mas ha recordat que “no és el president de la Generalitat qui convoca unes eleccions plebiscitàries sinó que són els partits polítics i sobretot l’actitud de la gent qui li dóna aquest caràcter” si, ha dit, van a votar d’una manera important o si el vot a favor d’una opció on el tema principal és el sí o el no a la independència es produeix de forma suficient, i “això no ho pot parar ningú”, ha reblat. “Si no fos per aquest interès plebiscitari, aquestes eleccions no s’haurien convocat ara sinó a finals de l’any que ve”, ha afegit, i ha continuat “si es convoquen ara és per donar a la gent aquesta oportunitat que les converteix en el referèndum que no ens han deixat fer d’una altra manera”.

1  

Imatges

Visita a la Delegació a Nova York

Visita a la Delegació a Nova York 913