La consellera de Benestar Social i Família ha participat a la Festa de Conscienciació sobre l’Autisme 2015 que s’ha organitzat a Vilanova i la Geltrú
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha participat aquest matí a la Festa de Conscienciació sobre l’Autisme 2015 que ha organitzat l’Associació Autisme amb Futur a Vilanova i la Geltrú. La celebració, on també ha intervingut l’alcaldessa Neus Lloveras, s’ha dut a terme en el marc del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme que té lloc cada 2 d’abril a iniciativa de Nacions Unides.
 
Munté ha destacat que esdeveniments com aquest són molt benvinguts perquè ajuden a “trencar amb els estigmes i els estereotips, a donar un salt endavant per donar veu i visibilitat a les famílies i a les persones amb Transtorns de l’Espectre Autista”.
 
La consellera ha afegit que “des del Govern de Catalunya treballem intensament per millorar l’autonomia i fomentar la inclusió de les persones afectades, així com per incrementar la qualitat de vida dels seus familiars”. En aquest sentit, Munté ha citat el Pla d’atenció integral a les persones amb Transtorn de l’Espectre Autista (TEA) i a les seves famílies que promouen des de 2013 els departaments de Salut, Ensenyament i Benestar Social i Família.
 
Tal i com ha explicat la consellera, aquest pla ha estat consensuat amb professionals i societats científiques de l’àmbit dels serveis sanitaris, educatius i socials, i estableix un circuit per millorar la detecció precoç de l’autisme, el tractament especialitzat, el model organitzatiu assistencial, el sistema de derivació i el treball amb les escoles. El pla també crea un marc d’actuació per facilitar la cohesió i complementarietat entre els diversos serveis de la Generalitat de Catalunya que atenen les persones afectades i les seves famílies.
 
Llei de gossos d’assistència
Munté ha explicat que “els temps han canviat molt i una persona autista en l’actualitat té molts més recursos que fa 25 anys enrere, hi ha més eines per gaudir d’una vida normalitzada”, gràcies principalment -ha dit- a la tasca d’entitats com l’Associació Autisme amb Futur que treballa a les comarques del Garraf i el Penedès.
 
Entre d’altres avenços, la consellera també ha assenyalat la Llei de l’accés a l’entorn de les persones amb discapacitat usuàries de gossos d’assistència, aprovada el 2009 per unanimitat al Parlament. Una normativa que regula fins a cinc tipus de serveis que ofereixen aquests animals, entre els quals el Gos per a persones amb transtorns de l’espectre autista. Aquest ca és educat i ensinistrat per a tenir cura de la integritat física de l’usuari, controlar situacions d’emergència i guiar la persona amb aquesta discapacitat.
 
La titular de Benestar Social i Família ha conclòs que “malauradament no podem solucionar els problemes que suposa un trastorn com l’autisme, però sí podem treballar plegats per posar eines que facin la vida una mica més fàcil tant a les persones que el pateixen com a les persones que en tenen cura”.