Sant Climent de Taüll
El Departament de Cultura presenta la restauració i museïtzació de l’absis de Sant Climent de Taüll en la 19a edició del “MW2015: Museums and the Web 2015” celebrada a Chicago. Es tracta del congrés anual que presenta la recerca més avançada i els millors exemples mundials de projectes digitals en el sector dels museus i del patrimoni cultural, natural i científic.
 
Aquest projecte de restauració i museïtzació, realitzat pel Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, i amb la col·laboració del Bisbat d’Urgell, el Consorci del Patrimoni de la Vall de Boí i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), va ser el guanyador en la categoria Multimèdia de l’anterior edició de MW2014.
 
El director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, ha presentat l’experiència dels treballs de restauració i museïtzació de l’esglèsia romànica, mitjançant la projecció virtual de les pintures originals (mapping), sota el títol #Taull1123. Immersive experience in a World Heritage Site (or Augmented Reality without devices)
L'absis major de Sant Climent de Taüll va ser restaurat fa 50 anys i des d’aleshores era presidit per una còpia sobre guix de la pintura arrencada i exposada al MNAC que força degradada, fa pocs anys es va decidir renovar. Atès que la restauració no tenia cap sentit, va caldre elaborar un nou projecte i obrir un programa de recerca. La primera actuació  fou recuperar i restaurar la capa profunda de la pintura arrancada que havia quedat oculta darrera la còpia. Aquests vestigis feien inviable situar de nou davant seu còpia física de la pintura absent. Per resoldre-ho es va decidir la projecció de la imatge original pel sistema mapping. Això permet reproduir a l'absis i a escala real la pintura conservada al MNAC, a més d'afegir-hi amb dibuix digital la reconstrucció de les parts perdudes, deduïdes segons l’estudi dels vestigis. D’aquesta manera es mostra ara la totalitat de la pintura com mai s'havia vist i sense alterar en res l'original.
Es tracta d'un sistema d'unes grans possibilitats en el camp de la restauració del patrimoni que, experimentat aquí per primer cop, se li pot imaginar un gran i ràpid desenvolupament.
Des de la seva inauguració al novembre de 2013, la iniciativa Taüll1123 ha permès incrementar el nombre de visitants a l’església, una de les icones de l’art i l’arquitectura romàniques europees i del patrimoni català i declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 2000.
 
 

 

1  

Fitxers adjunts

Sant Climent de Taüll

Sant Climent de Taüll
JPG | 235