El conseller Pelegrí amb Damià Barceló, director ICRA i Jordi Agustí, director ACA
El conseller Pelegrí amb Damià Barceló, director ICRA i Jordi Agustí, director ACA
 
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M. Pelegrí, acompanyat del director territorial, Vicenç Estanyol, ha visitat avui les instal·lacions de l'ICRA (Institut Català de Recerca de l'Aigua).
 
Pelegrí s’ha reunit amb Damià Barceló, director de l’ICRA, per conèixer de primera mà els últims projectes de recerca en els quals l'ICRA està treballant i que incideixen en la contaminació d'estuaris i zones costaneres i que poden tenir impacte sobre el medi ambient i els recursos com la pesca i l'aqüicultura. Alguns d'aquests projectes són ECsafeSEAFOOD, SEA-ON-A CHIP i PERSIST i compten amb el suport econòmic de la Unió Europea.
 
El conseller ha remarcat la “importància de disposar de dades fiables i un coneixement acurat del funcionament dels ecosistemes i de la biodiversitat, i també dels factors que poden generar impacte sobre la seva qualitat, a l’hora d’establir polítiques, plans i programes, o d’ajudar a la competitivitat del sector agroalimentari i per a això, és clau el paper dels centres de referència com l’ICRA que són reconeguts en l’àmbit internacional”.
 
Pelegrí ha fet èmfasi també en la necessitat d’impulsar la recerca, la innovació i, molt especialment, la “transferència tecnològica de tot aquest coneixement sobre l’aigua -en tant que element imprescindible per a la qualitat del nostre entorn i alhora per al desenvolupament equilibrat del territori- als sectors i agents implicats amb l’objectiu de garantir un ús sostenible de l’aigua que faci compatible la preservació de la biodiversitat amb la fixació de la població en el territori a través de la dinamització de les activitats que s’hi desenvolupen. I ha afegit que “cal apostar per la col·laboració públic-privada i per la internacionalització en l’àmbit de la innovació i la transferència, com ja ho fan l’ICRA o l’IRTA, en tant que centres de recerca de referència en els seus àmbits respectius d’actuació.
 
Damià Barceló, director de l’ICRA, ha assenyalat que “l’ICRA pot donar suport pel que fa a les directives comunitàries relatives a la contaminació marina, tant d’aigües com de peixos, d’una manera molt especial pel que a tots els contaminants emergents”, un àmbit en què l’ICRA és capdavanter. I ha concretat: “A més, en el tema d’aigües subterrànies estem desenvolupant nous projectes per determinar tota la incidència que hi tenen els antibiòtics d’ús veterinari, així com dels bacteris resistents al seu ús”.
 
Durant la visita s’ha realitzat una presentació de les tres àrees de recerca de l'ICRA -Recursos i Ecosistemes, Qualitat de l'Aigua i Tecnologies i Avaluació-, així com els Serveis Científics i Tècnics que ofereix l'ICRA i les instal·lacions de què disposa per a la recreació d'ecosistemes aquàtics artificials, considerades com de les millors d'Europa en el seu àmbit.
 
Josep M. Pelegrí ha estat acompanyat també durant la seva visita per Sergi Sabater sotsdirector de l'ICRA; Ivan Sánchez, gerent de l'ICRA; Jordi Agustí i Vergés, director de l'Agència Catalana de l’Aigua; Ramon Moreno, vicerector de Planificació, Innovació i Empresa de la UdG, i Anna Albar, directora del PCiT.
 
 
Sobre l'ICRA
 
L'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) és un centre multidisciplinari de recerca de l'aigua, creat l'octubre de 2006 pel Govern de la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa de Centres de Recerca (CERCA). L’ICRA va ser creat el 26 d'octubre de 2006 pel govern de la Generalitat de Catalunya, en el marc del Programa de Centres de Recerca de Catalunya (CERCA),
 
L'Edifici H2O destina els seus 6.770 m2 a la transferència de coneixement a les empreses i la societat, a la formació continuada, capacitació i especialització de tècnics i a impulsar línies i projectes de recerca.
 
L'ICRA és una fundació que té com a patrons el Departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Girona i l'Agència Catalana de l'Aigua.
 
La seu de l'ICRA, l'Edifici H20, situat al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, està cofinançat en un 50% pel Ministerio de Economía y Competitividad (MINECO) i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2007-2013.
 
 

1  

Fitxers adjunts

El conseller Pelegrí amb Damià Barceló, director ICRA i Jord Agustí, director ACA

El conseller Pelegrí amb Damià Barceló, director ICRA i Jord Agustí, director ACA
JPG | 1070