Compareixença de Boi Ruiz a la Comissió de Salut al Parlament
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha lamentat que els partits que aquest dijous han abandonat la Comissió de Salut del Parlament, on compareixia, tractin de treure "rèdit polític amb aquesta gesticulació". 
 
Pel conseller, el gran problema de fons és que l’oposició, a excepció d’ERC i de la diputada Marina Geli, es nega a arribar a acords en matèria sanitària per qüestions partidistes. El conseller de Salut ha apel·lat a debatre els grans temes de la sanitat catalana i ha reiterat la necessitat de consensuar en el Parlament el Document de Bases per el Pacte Nacional de Salut.
 
Ruiz: "El millor reconeixement que podem tenir com a Departament de Salut és l’elevat grau de satisfacció dels ciutadans que utilitzen la xarxa sanitària pública"
 
Durant la seva compareixença a la Comissió de Salut, el conseller Boi Ruiz ha presentat aquest matí el balanç sobre l’Atenció Mèdica i Sanitària Públiques a Catalunya de l’any 2014. El conseller ha volgut destacar que malgrat la situació econòmica "Catalunya ha mantingut la cobertura pública universal per a tothom i el nivell i qualitat de l’assistència sanitària". Els resultats que s’han presentat demostren que "s’ha aconseguit mantenir un sistema sanitari públic universal i accessible per a tothom basat en els principis d’equitat i eficiència".
 
Durant la presentació, Boi Ruiz ha ressaltat que la sostenibilitat del sistema sanitari ha estat possible, entre d'altres, gràcies a l’esforç dels professionals sanitaris de la xarxa pública. El conseller també ha afirmat que el 2015 suposa un punt d’inflexió. Per una banda, el Govern ha aportat recursos perquè s'iniciï la recuperació de les retribucions del personal sanitari. D’altra banda, les llistes d’espera es van reduir l’any passat, assolint nivells similars als del 2010, i aquest any 2015 continua la mateixa tendència. El conseller ha destacat que "el Departament de Salut ha complert amb la recuperació de les llistes d’espera i que s’ha de seguir treballant per millorar-les".
 
En la seva intervenció, Boi Ruiz ha destacat que amb el projecte VISC+ el Departament de Salut en cap cas està incomplint la voluntat del Parlament de Catalunya. El projecte VISC+ es desenvoluparà a través de la inversió realitzada per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i anirà destinat a centres públics de recerca catalans amb l’objectiu de relacionar la informació de salut que es genera a Catalunya d’una manera totalment anonimitzada i segura per tal d’impulsar i facilitar la recerca, la innovació i l’avaluació en ciències de la salut. Boi Ruiz ha volgut deixar clar que "no estem parlant de mercantilitzar dades clíniques per fer recerca" i ha assenyalat que "el projecte, que té el suport de la comunitat científica, respon a la seva necessitat de disposar d'informació de salut relacionada per continuar avançant en la recerca i la innovació".
 
Pel que fa al Consorci Sanitari de Lleida, el conseller de Salut ha afirmat que "l’únic que s’està fent amb el consorci és escoltar a tothom, obrint el tràmit d’exposició pública, tal com determina la llei". Boi Ruiz ha assegurat que un cop tingui recollides les al·legacions i tot el que resulti del tràmit d’exposició pública "se sotmetrà a la consideració del Parlament. A més, ha assenyalat que "no deixa de ser curiós" que formacions del govern tripartit que el 2009 van iniciar el Consorci sanitari de Lleida, ara diguin que "no hi estan d’acord".
 
Durant la seva compareixença, el conseller de Salut també s’ha referit a la instrucció del Servei Català de la Salut sobre el règim de l’autorització per a la prestació d’assistència sanitària privada en centres, serveis i establiments sanitaris del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). Ruiz ha remarcat que "aquesta instrucció, en cap cas, regula res de nou, sinó que simplement es tracta d’un recull de la legislació vigent".
 
Boi Ruiz ha acabat la seva intervenció davant la Comissió de Salut del Parlament defensant l’excel·lència del sistema sanitari públic de Catalunya. En aquest sentit ha recordat que els ciutadans valoren amb un notable l’assistència sanitària a Catalunya.

2  

Fitxers adjunts

Balanç definitiu 2014

Balanç definitiu 2014
PDF | 4360

Resum

Resum
PDF | 159