El president Mas visitant la zona amb Linn Rasic, vicepresidenta executiva del Museu 9/11 Memorial. Autor: Jordi Bedmar
El president Mas visitant la zona amb Linn Rasic, vicepresidenta executiva del Museu 9/11 Memorial. Autor: Jordi Bedmar
  • El cap del Govern ha finalitzat el seu viatge oficial als Estats Units amb una visita al 9/11 Memorial
  • Artur Mas ha assegurat estar “raonablement satisfet” de l’interès mostrat cap al procés català per part d'inversors, think tanks i mitjans de comunicació americans, i ha subratllat que, “quan hi ha interès, ho hem d’aprofitar per explicar-nos”
  • També ha defensat les eleccions del 27S com el “primer pas” per “deixar clar a casa nostra, a Espanya, a Europa i al món, que hi ha una majoria suficient a favor d’un nou estat català”
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha finalitzat avui el seu viatge oficial als Estats Units amb una visita al 9/11 Memorial, l’homenatge a les persones que van perdre la vida en els atemptats terroristes de l'11 de setembre de 2001 a les torres del World Trade Center de Nova York, al Pentàgon i a prop de Shanksville, Pensilvànnia, així com a les sis persones que van morir en l'atemptat contra el World Trade Center el febrer de 1993.
 
El cap de l’Executiu ha volgut destacar que la seva visita ha estat “un acte simbòlic d’homenatge a les víctimes i a les seves famílies”, però també una manera de “recordar la llarga tradició de cultura de pau i fraternitat que té Catalunya en aquests moments de convulsió, en què tenim actes terroristes a molts llocs diferents del món”.
 
En declaracions als mitjans de comunicació a la sortida del museu, el cap de l’Executiu ha destacat que “a Catalunya també tenim el nostre 11 de setembre”, que va ser quan “fa 300 anys vam patir l’aniquilació de les nostres llibertats, del nostre dret, de les nostres institucions i fins i tot de la nostra llengua”. I, des d’aquest simbolisme, ha subratllat que “la voluntat de diàleg i de fer les coses de manera el màxim de parlada possible sempre han inspirat la manera de ser i de fer del poble català”.
 
Preguntat per una valoració general dels diferents contactes que ha mantingut als Estats Units per explicar el procés català, el president ha assegurat estar “raonablement satisfet” del feedback rebut. En aquest sentit, ha dit que “hi ha interès” pel moviment polític català, tant per part dels inversors, com dels intel·lectuals, els think tanks i els mitjans de comunicació, i que, “en el moment en què hi ha interès, nosaltres ho hem d’aprofitar, perquè ens hem d’explicar molt”.
 
“La causa catalana en el món no està guanyada d’entrada”, ha manifestat, sinó que “s’ha de guanyar cada dia”, i això vol dir fer-ho “amb l’actitud de la gent a Catalunya, amb les grans demostracions de civisme i de mobilització”, amb el suport majoritari dels ajuntaments i les corporacions municipals i “amb les eleccions”, perquè “és quan la gent pren les decisions de veritat, es mobilitza i decideix”.
 
El president ha defensat que les eleccions són la manera correcta de seguir amb el procés, perquè “segons el que passi, el procés s’aturarà o continuarà”. En aquesta línia, Artur Mas ha assegurat que una declaració unilateral d’independència “sempre és una opció última”, però que “en aquest moment no hem de posar sobre la taula perquè les coses s’han de fer de manera diferent”.
 
Entrar al club dels estats del món com a nou país implica, com ha subratllat el cap del Govern, “acceptar unes normes de funcionament” i la primera d’elles és que “ha hagut de quedar molt clar a les urnes que hi ha una majoria suficient del poble d’aquell país per anar per aquest camí”. “Si aquest primer pas no s’ha fet, després no et tenen en compte enlloc”, ha dit el president, que ha declarat que les properes eleccions del 27 de setembre “han de servir per deixar clar a casa nostra, a Espanya, a Europa i al món, que hi ha una majoria suficient de catalans i catalanes a favor de constituir un estat a Catalunya”. “Aquest és el primer pas i, sense aquest, no hi ha passos posteriors en aquesta línia”, ha reblat.
 
 
“A Catalunya hi ha un altíssim grau de convivència”
A preguntes dels periodistes sobre les declaracions dels ministres Fernández Díaz i García-Margallo associant els conceptes d’independentisme i gihadisme, el president ha qualificat aquestes manifestacions de “molt interessades, esbiaixades, falses, errònies i perilloses”.
 
Artur Mas ha destacat que a Catalunya “tenim un altíssim grau de convivència” i que els problemes que es derivin d’aquesta “són els normals i ordinaris de totes les societats desenvolupades i dels països que tenen barreges molt grans d’orígens, cultures i religions”. “No tenim un problema de convivència greu ni de bon tros”, ha afirmat, i ha dit que, en comparació amb altres països amb societats igual d’heterogènies, “la nostra situació és molt positiva”.
 
“Som una terra d’acollida i estem acostumats des de fa segles a rebre persones de fora. Això ens implica reptes molt grans, però nosaltres tenim molta experiència en aquest sentit i jo estic molt confiat que ho sabrem fer bé de cara al futur”, ha afegit.
 
El president ha visitat la Zona 0 de Nova York acompanyat de Linn Rasic, la vicepresidenta executiva del Museu 9/11 Memorial; del secretari d’Afers Exteriors i de la UE, Roger Albinyana, i del delegat del Govern de la Generalitat als Estats Units, Andrew Davis. Després de fer un recorregut per l’homenatge als episodis de l’11 de setembre de 2001 i a les víctimes que va ocasionar, el president ha deixat un missatge a una de les pantalles tàctils habilitades al museu. “Pau i fraternitat a totes les persones de bona voluntat”, ha escrit.

3  

Imatges

Artur Mas amb Linn Rasic, vicepresidenta executiva del Museu 9/11 Memorial

Artur Mas amb Linn Rasic, vicepresidenta executiva del Museu 9/11 Memorial 824

Visita al Museu 9/11 Memorial (2)

Visita al Museu 9/11 Memorial (2) 794

El presidnet deixant un missatge al Museu

El presidnet deixant un missatge al Museu 601

1  

Fitxers adjunts

Visita al Museu 9/11 Memorial

Visita al Museu 9/11 Memorial
JPEG | 1020