Matrimonis forçats
La Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Pla de l’Estany han organitzat aquest matí una Jornada tècnica per presentar el Protocol per a l’abordatge dels matrimonis forçats al personal tècnic i professional de les comarques de Girona que poden trobar-se en l’exercici de la seva feina amb una situació d’aquesta tipus.
 
Aquest protocol, pioner a Catalunya, va ser aprovat el passat mes de desembre per la Comissió institucional de seguiment dels protocols contra la violència masclista a les comarques gironines. L’objectiu és iniciar el treball de sensibilització i formació a les comunitats afectades i la recerca d’estratègies que possibilitin la detecció de casos de risc i el seu abordatge. Segons dades del Departament d’Interior, a Catalunya l’any passat, es van atendre per aquest motiu 10 persones, 7 d’elles de les comarques de Girona.
 
A la sessió hi han assistit cent professionals de l’àmbit de l’ensenyament, la salut, la seguretat ciutadana, la justícia, la fiscalia, l’advocacia, la xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista, així com entitats que treballen per a la prevenció dels matrimonis forçats.
 
En la jornada, personal tècnic de les diferents administracions impulsores del Protocol han exposat les pautes d’intervenció a seguir davant casos de risc, de sospita o de consumació de matrimonis forçats.
 
La sessió també ha comptat amb les conferències de Marta Casas, antropòloga especialitzada en immigració i gestió de la diversitat i la convivència, i Sandra Fagil, fiscal delegada provincial d’estrangeria a Girona.
 
Aquest protocol se suma als altres quatre protocols de la demarcació de Girona:
-Protocol d’actuació en casos de violència masclista
-Protocol d’actuacions en casos d’abusos sexuals i maltractaments de menors
-Protocol de prevenció de la mutilació genital femenina
-Protocol d’actuació contra el maltractament a la gent gran
 
Cal emmarcar el matrimoni forçat com una forma de violència masclista, i és per això que, dins el Protocol marc contra la violència masclista de Catalunya, es considera un dels àmbits d’aquest tipus de violència. L’article 5 de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, estableix, entre altres conductes, els matrimonis forçats com una manifestació de violència en l’àmbit social o comunitari.
 
Segons s’explica en el mateix Protocol els matrimonis forçats poden afectar tant majors d’edat com menors, tant nens com nenes. Les víctimes principals d’aquesta pràctica són noies joves, algunes d’elles menors d’edat. El matrimoni forçat constitueix una vulneració greu dels drets humans, ja que sotmet les persones afectades a un procés de victimització que denigra la persona i estronca el seu projecte de futur.
 
L’objectiu del treball preventiu és disminuir la probabilitat d’aparició de matrimonis forçats dintre de les comunitats en les quals està arrelada aquesta pràctica. Els esforços professionals s’han de dirigir a transformar l’entorn de risc de les noies i apoderar-les per tal que elles tinguin més recursos i habilitats per afrontar les situacions que poden ser de risc.