• Els joves d'entre 14 i 29 anys poden fer les preinscripcions des d'avui a internet
La Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família obrirà a les 12 hores d’aquest matí les preinscripcions a un total de 930 places per als 41 camps de treball que s’han organitzat aquest estiu a Catalunya, així com 67 places més per camps de treball organitzats a la resta de l’Estat.
 
Els joves d’entre 14 i 29 anys interessats en participar-hi poden fer la seva preinscripció des de les 12 hores a través d’aquest web i tenen temps fins el proper 20 d’abril a la mateixa hora.
 
L’adjudicació de les places es farà mitjançant un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el 22 d’abril a Loteria de Catalunya. A l’hora de fer la preinscripció, cada jove podrà escollir fins a tres preferències, i el sorteig establirà l’opció que finalment s’assignarà.
  
Els camps de treball consten d’una estada de quinze dies en què es participa desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural. L’allotjament pot ser en cases de colònies, en tendes de campanya, o en instal·lacions habilitades expressament.
 
L’oferta de camps de treball permet escollir entre activitats organitzades a Catalunya i a d’altres països repartits per Europa, Amèrica, Àfrica, Àsia i Oceania.
 
 
Camps de treball a Catalunya
A Catalunya s’ofereixen enguany un total de 41 camps de treball, que estan organitzats per la Direcció General de Joventut (DGJ) a través de diferents associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre. D’aquests, tretze són novetats d’enguany, mentre que la resta són una continuació de projectes ja iniciats en campanyes anteriors.
 
S’ofereixen 636 places per a joves catalans a 28 camps de treball. Entre aquests, destaquen, per la seva novetat o per les seves característiques:
  
Ø     “Ribassos i espones: recuperem camins a Pont de Suert” (El Pont de Suert, Alta Ribagorça). Tasques de recuperació de camins històrics i de control de residus per preservar part del patrimoni cultural i mediambiental de la comarca: drenatge de l’aigua, desbrossament de la vegetació, reparació dels elements de senyalització degradats o la reconstrucció d’empedrats i passarel·les malmeses.
 
Ø     “Recuperació de la Font d'en Baltasar (Canet d’Adri, Gironès). Recuperació de l’entorn històric de Canet d’Adri, a la Font d’en Baltasar, que havia estat una zona on s’hi feien grans berenars i excursions i considerada una de les zones més boniques de la zona de la Vall.
 
Ø      Re-Coopera Ponent” (Tarragona, Tarragonès). Els participants arranjaran diferents llars de la zona de Ponent de Tarragona, col·laboraran amb persones en dificultats socioeconòmiques, i cooperaran en la millora d’habitatges o d’espais comunitaris als barris.
 
A Catalunya també s’organitzen un total de 11 camps de treball en què hi participen joves majoritàriament estrangers, d’acord amb intercanvis de places entre entitats i organismes catalans i d’arreu del món. En aquesta modalitata s’oferten 246 places. Entre les novetats per aquest estiu hi ha:
 
Ø      “El misteri del Castell de Capolat” (Capolat, Berguedà). El camp de treball té l’objectiu de determinar l’existència, ubicació i els límits del castell de Capolat. A la vegada, es realitzaran activitats i excursions per a conèixer i descobrir l’àrea rural.
 
Ø     Vallfarosa Tower (Torà, Segarra). Es coneixerà i contribuirà a reconstruir l’única àrea medieval de la zona, i també es farà teatre.
 
Finalment, s’organitzen un total de dos camps de treball en què hi participen joves catalans i procedents d’altres llocs de l’Estat, d’acord amb intercanvis de places entre Catalunya i altres comunitats autònomes. En aquest cas el nombre de places disponibles és de 48. Són els següents:
 
Ø     “Trencant barreres” (Barcelona, Barcelonès). Col·laboració en activitats de lleure per a persones amb discapacitat intel·lectual, tot fent sortides lúdiques amb nens i joves amb pluridiscapacitat. També es faran tasques d’ampliació de l’hort del taller ocupacional i es crearà un fons de material lúdic adaptat que puguin gaudir els nois i noies de les llars, de l'escola i del taller d'Aspasim.
Ø     “Arqueologia inclusiva a la Vall de l'Ondara” (El Talladell, Tàrrega)”. Els joves faran un primer estudi del jaciment ibèric del Pla de les Tenalles, que data del segle V aC. Delimitaran el jaciment buscant les restes de cases d’ús domèstic de l’ibèric tardà.
 
Camps de treball realitzats a la resta de l’Estat 
Les places que la Direcció General de Joventut ofereix enguany per a joves catalans per a camps de treball organitzats en altres llocs de l’Estat sumen 67 places repartides en 41 camps de treball (2 a Cantàbria, 5 al País Valencià, 6 a Aragó, 1 a La Rioja, 1 al País Basc, 3 a Castella i Lleó, 2 a Castella la Manxa, 1 a Madrid, 1 a Ceuta, 3 a Extremadura, 5 a Canàries, 1 a Galícia, 3 a Múrcia i 1 a Melilla).
 
En aquestes activitats, els joves catalans participaran en projectes organitzats per organismes de joventut de les comunitats autònomes. S’hi poden trobar des d’un camp de patrimoni a Sant Esteve de Llitera (Osca, Aragó), fins al treball social per a persones amb discapacitat a Benicarló (País Valencià), passant per diferents activitats per a potenciar el benestar de persones de la tercera edat a Lekeitio (País Basc).
 
 
Camps de treball internacionals 
Al marge dels camps de treball organitzats per la Direcció General de Joventut, els joves de 18 a 29 anys també tenen l’opció de participar als camps de treball d’intercanvi internacional organitzats arreu del món per part de diferents organismes i associacions.
 
El període d’inscripció per participar-hi és obert i es poden realitzar fins el novembre a través de la Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals (COCAT), i del Servei Civil Internacional (SCI). En total, es podran escollir entre uns 1.775 camps de treball.
 
Es preveu que uns 18.000 joves europeus participaran en aquests camps de treball. L’any passat, 530 joves del nostre país van participar en aquestes estades, mentre que Catalunya va acollir 354 joves estrangers.
 
Els camps de treball internacionals són projectes de voluntariat on un grup de joves d’arreu del món contribueix a tasques pel bé de la comunitat que acull el projecte. El desenvolupament de l’estada es fa en convivència amb altres persones, de manera que el jove ha de participar de totes les tasques quotidianes (neteja, preparació d’àpats, etc). La durada sol ser d’entre dues i tres setmanes, tot i que també hi ha estades d’un mes i de fins a un any sencer.
 
Enguany es pot escollir entre projectes de diferents temàtiques: restauració arqueològica, desenvolupament mediambiental, desenvolupament comunitari, solidaritat o treball amb infants, entre altres. Tots aquests camps de treball es desenvoluparan en comunitats locals dels cinc continents, en un intercanvi de places entre entitats juvenils d’arreu del món coordinades per l’associació Alliance. A Catalunya, aquest intercanvi de places i l’organització d’un total de 11 camps de treball en territori català que comptaran amb participants estrangers i catalans, és organitzat per la Direcció General de Joventut.
 
 
Més informació:

1  

Fitxers adjunts

Annex: Camps de treball a Catalunya i descripció

Annex: Camps de treball a Catalunya i descripció
PDF | 121