·        El cap del Govern ha intervingut avui en la inauguració de la cimera sobre Política europea de veïnatge, davant els ministres d’Exteriors de la UE i de la ribera sud del Mediterrani
 
·        El president defensa “el paper clau” que pot jugar Catalunya en la regió euromediterrània per “l’experiència atresorada” al llarg dels segles i que ha fet que “avui sigui un pool econòmic, cultural i de creativitat del sud d’Europa”
 
·        La cimera, que se celebra avui al Palau de Pedralbes de Barcelona, és organitzada per la UE i el Govern espanyol i letó, aquest últim com a president de torn
Cimera UE-Sud Mediterrània
El president Mas a la foto de grup amb el president Rajoy i els ministres d'Afers Exteriors
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha intervingut aquest migdia a l’acte inaugural de la cimera sobre Política europea de veïnatge, que ha aplegat a Barcelona els ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE) i de la ribera sud del Mediterrani. El cap de l’Executiu ha reivindicat davant els ministres “el cordó umbilical” existent entre Catalunya i Europa que “no s’ha trencat mai, segueix alimentant la nostra identitat, realitat i projecte” així com “el sentiment i el compromís mediterrani” del país. Per això, el president ha afirmat que “els catalans podem mirar molt lluny cap enrere i per això podem mirar lluny cap a nous horitzons que imaginem mediterranis i europeus”.
 
La cimera sobre veïnatge sud se celebra des d’aquest matí al Palau de Pedralbes,  organitzada per la UE i per l’Estat espanyol i Letònia, aquest últim com a país president de torn de la UE.  L'acte inaugural ha estat presidit pel president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i per la vicepresidenta de la Comissió Europea i alta representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Federica Mogherini.
 
Hi han participat també el comissari europeu de Veïnatge i Negociacions d'Ampliació, Johannes Hahn; el ministre d’Afers Exteriors de Letònia, Edgars Rinkçviès, i el ministre d'Afers Exteriors del Govern espanyol, José Manuel García-Margallo. En la reunió, a més dels ministres d’Afers Exteriors de la UE, hi han pres part els ministres d’Afers Exteriors d'Argèlia, el Marroc, Tunísia, Israel, Palestina, el Líban, Jordània i Egipte.
 
El president Mas, que ha fet el seu discurs en català, anglès, francès i castellà, ha donat la benvinguda a Catalunya a les autoritats assistents, als qui ha recordat “la vocació de capitalitat mediterrània i europea” de Catalunya i Barcelona al llarg dels segles, posant com a exemple el Llibre del Consolat del Mar, redactat el segle XIV a Catalunya, i que era la compilació de dret marítim més important de l’edat mitjana.
 
En el decurs de la seva intervenció, el cap del Govern s’ha mostrat confiat que aquesta cimera sigui “una oportunitat clara per reforçar la cooperació euromediterrània i revisar la política de veïnatge” així com el paper de la Unió per a la Mediterrània, organisme amb seu a Barcelona, el potencial del qual ha dit “encara està per explorar plenament”. 
 
En aquest sentit, Mas ha defensat que Catalunya “pot jugar un paper clau en la regió”, ja que “ha atresorat una experiència significativa en el Mediterrani, basada en una important presència empresarial, intercanvis humans significatius i una llarga tradició de cooperació política”. El president ha transmès “l’interès de la societat catalana i de les seves institucions per les relacions amb els nostres veïns del sud i del nord mediterrani”, i ha assegurat que “és gràcies al caràcter cosmopolita, integrat, obert i dinàmic que Catalunya és avui un pool econòmic, cultural i de creativitat del sud d’Europa o, si volen, del nord del Mediterrani.
 
 

7  

Imatges

Foto de familia dels participants a la cimera

Foto de familia dels participants a la cimera 2601

 El president Mas amb el ministre d'Exteriors de Bèlgica, Didier Reynders.

El president Mas amb el ministre d'Exteriors de Bèlgica, Didier Reynders. 1494

El president Mas amb el ministre d'Exteriors de França, Laurent Fabius, i l'Alta Comissionada Federica Mogherini.

El president Mas amb el ministre d'Exteriors de França, Laurent Fabius, i l'Alta Comissionada Federica Mogherini. 1457

Foto de familia.

Foto de familia. 2707

El president en un moment de la seva intervenció

El president en un moment de la seva intervenció 1719

Foto de familia

Foto de familia 2630

El president Mas saluda el ministre Exteriors alemany, Fritz-Walter Stenmeier

El president Mas saluda el ministre Exteriors alemany, Fritz-Walter Stenmeier 863

1  

Fitxers adjunts

Transcripció de la intervenció del president de la Generalitat

Transcripció de la intervenció del president de la Generalitat
DOCX | 16