• Ruiz: "El 80% dels factors que determinen la salut estan fora del sistema sanitari i, per tant, és molt important incidir en aquests aspectes"
Presentació del projecte COMSALUT
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presentat aquest migdia el projecte COMSALUT, dins del marc del Pla de Salut 2011-2015. Es tracta d’una iniciativa que pretén atendre de manera integral als pacients, oferint-los activitats comunitàries, que van més enllà de les prescripcions mèdiques.
 
Amb aquest projecte, els equips d’atenció primària i comunitària, a més d’oferir prestacions de caràcter general, com ara l’atenció als problemes de salut, també milloraran les activitats comunitàries. Aquestes es desplegaran gradualment, tenint en compte les necessitats específiques de la població.
 
Amb aquesta iniciativa es pretén reorientar l’atenció primària cap a la comunitat i potenciar el treball en xarxa, gràcies a la implicació activa del teixit comunitari, és a dir, mitjançant el paper dels ajuntaments, les escoles, els casals d’avis o altres entitats socials.
 
En aquests sentit, el conseller ha posat l’exemple que "els nens no només siguin atesos pel pediatra en un centre d’assistència primària, sinó que puguin rebre una atenció més integral relacionada amb la seva salut a l’escola i en altres espais de la comunitat".
 
El projecte inclourà des d’accions per prevenir malalties; com també per promoure hàbits saludables i de protecció de la salut en l’entorn comunitari, com la prevenció i el control del tabaquisme, la vacunació o la promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable per prevenir l’obesitat.
 
El conseller Ruiz ha remarcat que "el 80% dels factors que determinen la salut estan fora del sistema sanitari" i, per tant, ha assenyalat que és "molt important incidir en aquests aspectes". Ruiz ha destacat que el projecte s’anirà desplegant de "manera progressiva" a tot Catalunya i que actualment, ja s’aplica a 11 Àrees Bàsiques de Salut d’arreu del territori.
 
Alguns exemples d’activitats que es promouen per millorar l’estat de salut dels pacients són el pla de consum de fruita i verdura a les escoles de la regió sanitària de Lleida - Alt Pirineu i Aran; el circuit per a l’abordatge a la violència, a la regió sanitària de la Catalunya Central; caminades per promoure els hàbits saludables a la regió de Girona, o activitats a geriàtrics per promoure un envelliment saludable a la regió de Barcelona.
 
El conseller Boi Ruiz ha destacat que: "fins ara, alguns equips mèdics promovien voluntàriament activitats comunitàries per millorar la salut dels pacients i a partir d’aquest 2015 aquestes activitats s’inclouran a la cartera de serveis de l’atenció primària".