• El conseller de Justícia, que ha intervingut aquesta tarda en l’homenatge al doctor Josep M. Font i Rius, amb motiu del seu centè aniversari, ha lloat la seva trajectòria professional com a catedràtic de la historia del dret
 
  • Germà Gordó ha dit que “el doctor Font és d’aquelles persones que han donat fruits en molts àmbits i també en el món de la nostra nació. És d’aquelles persones que han fet nació dia a dia, any a any, dècada a dècada i segle a segle”
El conseller de Justícia, Germà Gordó, en el marc de l’homenatge al doctor Josep M. Font i Rius amb motiu del seu centè aniversari, celebrat aquesta tarda a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, ha assegurat que “el doctor Font ha donat fruits en molts àmbits. En l’àmbit professional, hem de destacar la seva trajectòria en dret i història. Ha estat un gran productor d’obres. De fet, al llarg de la seva vida n’ha publicat més de 100 i totes d’una altíssima qualitat”. En aquest sentit, Germà Gordó ha prosseguit les seves paraules remarcant: “ha construït la nostra nació dia a dia amb excel·lència en moments en què s’havien recuperat les institucions, però abans també. És d’aquelles persones que han fet nació dia a dia, any a any, dècada a dècada i segle a segle.”
 
En el seu discurs, el conseller ha remarcat que el doctor Font ha estat durant 23 anys president del Comitè per a l'edició de textos jurídics catalans de la Generalitat de Catalunya i ha afegit: “per aquest motiu, el Govern català avui se suma, juntament amb totes les institucions presents: església, món acadèmic, jurídic, i la seva família i amics, a aquest homenatge merescut.”
 
El doctor Josep Maria Font i Rius és un jurista i historiador del dret català. Com a catedràtic de diverses universitats espanyoles, ha estat mestre de moltes generacions de juristes i historiadors. Ha elaborat estudis i recopilat fonts sobre els aspectes jurídics de la repoblació cristiana i, en especial, sobre les cartes de població de Catalunya.
 
Forma part de l'equip director de la continuació de l'obra inacabada de Raimon d'Abadal, Catalunya carolíngia, i ha estat president (1988-2011) del Comitè per a l'edició de textos jurídics catalans del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
 
És doctor honoris causa per les universitats de Bordeus (1962) i de Montpeller (1964).
 
Des de 1960 és membre de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona i de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya. Des de 1970 és membre de la Reial Acadèmia de la Història. I, des de 1971, és membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans.