L’objectiu de la trobada, organitzada pel Ministeri d’Agricultura en el marc del programa Xarxa Rural estatal, és conèixer els projectes estratègics que promou Consorci GAL Noguera – Segrià, conjuntament amb els altres 12 grups Leader de Catalunya
 
 
Una delegació de grups Leader espanyols visitarà, els dies 16 i 17 d’abril, els projectes més emblemàtics del territori del grup Leader Consorci GAL Noguera–Segrià Nord, amb l’objectiu d’establir sinèrgies entre diferents territoris rurals amb iniciatives similars i potencialitats complementàries, i les principals temàtiques de l’intercanvi d’experiències seran l'emprenedoria, el turisme de natura i l'astroturisme, i els joves.
 
La primera jornada se centrarà en la temàtica turística, amb sessions de treball al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, on es durà a terme les presentacions de la trobada i dels grups participants. A continuació visitaran el Centre de Dinamització del Patrimoni Històric, Natural i Rural de Tartareu, projecte Leader, amb el qual, a més de generar una infraestructura cultural i turística, es va recuperar un edifici existent en què havien estat ubicades les antigues escoles de la població; i el Centre d'Observació de l'Univers, on a més de poder fer observació del cel, visitaran l'equipament i analitzaran l’impacte d’aquest centre en el territori.
 
El dia finalitzarà visitant un altre expedient Leader, el Càmping Vall d'Àger, on s’explicarà les seves iniciatives turístiques en relació amb el turisme actiu i de natura, com és el vol amb parapent, i també un nou servei de visita del Congost de Mont-rebei per l’aigua. També es visitarà les seves infraestructures, en especial la nova zona de bungalows i els espais dedicats a les activitats d'observació del cel.
 
La segona jornada estarà centrada en temes d’emprenedoria i joves, i en ella s'explicarà els projectes ‘Futurs Emprenedors Rurals’ i ‘Odisseu’, així com altres projectes d'emprenedoria com ara la ‘Xarxa d’Innovació Tecnològica per a l’Emprenedor Rural’.
 
Des del Consorci GAL Noguera–Segrià es realitza diferents actuacions emmarcades en els projectes ‘Arrenca’ i ‘Noguera Rural’. Així, en el projecte ‘Arrenca’ es treballa en dos aspectes: d’una banda, dotant als joves d'habilitats per tal de poder emprendre i, de l’altra, visitant empreses punteres i dinamitzadores del territori, el que permet que els joves coneguin les empreses i les iniciatives que s'hi han dut a terme, i a la vegada les empreses coneguin joves preparats per a poder aportar valor a la seva empresa.
 
I en el cicle de conferències ‘Noguera Rural’, a més de transmetre coneixements en lideratge, cooperativisme, turisme rural, marca, i xarxes socials, s’ha introduït taules d'experiències de joves empresaris rurals i visites a llocs d'interès a què els joves puguin buscar oportunitats en els recursos existents.
 
D’altra banda, el projecte de cooperació Leader ‘Odisseu’, per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural, té l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions, i administracions.
 
El projecte també pretén incidir en aquells joves que marxaran a estudiar a les universitats en un futur pròxim; i per tant, a més de treballar amb el col·lectiu actual d’universitaris, també es treballa i s’atén els joves, ‘futurs universitaris’ que ara estan estudiant secundària i formació professional, mitjançant accions de sensibilització a l’aula i al territori.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa.

Comunicat de premsa.
PDF | 309