• L’acte, que commemora el primer aniversari de la mort del poeta tortosí, tindrà continuïtat en una altra convocatòria que se celebrarà el 24 d’abril a la seva ciutat
 
El conseller Mascarell durant l'homenatge al poeta
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat “l’aportació fonamental i insubstituïble del poeta tortosí Gerard Vergés a la poesia catalana i a les lletres”, durant l’acte “Homenatge al Gerard Vergés, el poeta Alquimista” que es va retre ahir al vespre a l’autor, mort ara fa un any, el 23 d’abril passat.
 
L’acte en record de Gerard Vergés ha estat organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, i ha estat la primera de dues convocatòries de commemoració que ha organitzat el Departament de Cultura, a través dels serveis territorials a Terres de l'Ebre, i l'Ajuntament de Tortosa. Així dons, l’acte d’ahir a l'Arts Santa Mònica tindrà continuïtat a Tortosa, la ciutat on va néixer, viure i morir i que és un dels seus paisatges literaris.
 
L’acte a Barcelona ha estat conduït per Xavier Grasset i ha permès escoltar testimonis directes de persones pròximes a la vida i la figura del poeta, de qui n’han evocat l’obra i que han recitat  algun dels seus poemes.
 
L’escriptor Xavier Bru de Sala ha recordat que va conèixer Vergés quan va guanyar el premi Carles Riba i ell n’era membre del jurat  i  ha qualificat Vergés de poeta d'obra, breu, intensa, feridora. Sam Abrams, a continuació, ha parlat de les traduccions del sonets de Shakespeare que formen un díptic indestriable amb l’obra poètica de Gerard Vergés
 
Un vídeo de la vida i les obres de Gerard Vergés, amb il·lustracions d’Ignasi Blanch, ha permès fer reviure el poeta.  Emili Rosales, Ramon Garcia Mateos, Cinta Massip i Manel Ollé l’han recordat i n’han llegit alguns versos que, també s’han sentit  musicats pel grup  Riu en so.
 
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, n’ha destacat el compromís, amb la discreció que el caracteritzava, amb la ciutat, la terra i el país.
 
Divendres 24 d'abril, l’endemà del primer aniversari del seu traspàs, al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa (Passeig de Ribera, 11), a les 19 hores, se celebrarà el segon acte d’homenatge a Gerard Vergés i de celebració de la seva obra.

1  

Imatges

Imatge de la família de Gerard Vergés amb el conseller Mascarell en l'Homenatge a l'ASM

Imatge de la família de Gerard Vergés amb el conseller Mascarell en l'Homenatge a l'ASM 2749