• El conseller de Territori i Sostenibilitat defensa que la planificació dels espais naturals protegits és una eina per garantir el desenvolupament socioeconòmic de Catalunya
Santi Vila al Parlament
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, s’ha mostrat avui al Parlament de Catalunya satisfet per la retirada del projecte d’Endesa per construir una presa prop del congost de Mont-rebei, a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), després que la Generalitat enviés al Ministeri de Medi Ambient un informe desfavorable a l’Estudi d’Impacte Ambiental. Segons Vila, “a Mont-rebei hem actuat com calia i a partir de criteris objectius, al costat d’una gran mobilització ciutadana i cívica”.
 
El conseller també ha defensat l’actuació del Departament en la incorporació dels criteris ambientals en els plans i projectes del territori i el control sobre les activitats projectades. Per al conseller, “cada cop que realitzem l’avaluació d’impacte ambiental d’un projecte, ho fem amb criteris objectius” i, en aquest cas, les raons per oposar-se a la presa “són més que evidents”.
 
En aquest sentit, l’ha vinculat a la creació del futur Parc natural del Montsec, que “ha de ser una realitat abans de 2017”. Aquesta zona presenta valors naturals qualificats, la protecció dels quals es farà amb l'objectiu d'aconseguir-ne la conservació d'una manera compatible amb l'aprofitament ordenat dels seus recursos i les seves activitats.
 
A banda del Montsec, s’està treballant en la declaració del Parc natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i en l’ampliació del de l’Alt Pirineu, previstos pel setembre vinent, i en el de les Muntanyes de Prades, en el marge d’uns dos anys. “Planificar els espais naturals protegits com a recurs estratègic és una necessitat vital per garantir la viabilitat econòmica i social del país”, ha dit Vila.
 
Els parcs naturals juguen un paper important en el desenvolupament socioeconòmic, tant a nivell de planejament com de dinamització, pels serveis ambientals que aporten i com a signes d’identitat nacional. Els parcs han de ser una plataforma integradora on hi conflueix l’acció de Govern a través dels seus projectes interdepartamentals d’inversió, promoció econòmica, incentivació fiscal, comercialització dels productes, turisme de natura, o recerca d’alt nivell.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 40