FOTO WEB 1.
 
Es crea l’Oficina del foc bacterià
 
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, va presidir, el passat divendres, a Lleida, la presentació de la campanya de prevenció i lluita contra el foc bacterià 2015 a la zona fructícola de Lleida als tècnics del sector de la fruita i de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) de la demarcació.
   
 
 
FOTO WEB 2.
Estat actual del foc bacterià
 
 
Aquesta plaga, molt perillosa per als fruiters de llavor, s’ha propagat aquests darrers anys per la major part dels Estats membres de la Unió Europea (UE), inclosa la veïna França, i per diverses comunitats autònomes de l’Estat espanyol: Extremadura, Castella i Lleó, Castella La Manxa, Navarra, País Basc, la Rioja, el País Valencià, i Aragó. Aquestes regions o part d’elles van haver de deixar de ser zona protegida atès que no van ser capaces d’eradicar els focus de foc bacterià.
 
 
Catalunya va patir focus de foc bacterià els anys 1998 i 1999 a Corbins i Torre-serona, el 2003 a la Cerdanya, i el 2007 a la zona fructícola de Girona. Tots aquests focus van ser totalment eradicats. I els anys 2013 i 2014, però, han aparegut diversos focus a la zona fructícola de Lleida que ha provocat que 5 comarques de Lleida perdin l’estatus de zona protegida del foc bacterià: Segrià, Noguera, Pla d’Urgell, Urgell, i Garrigues. La resta del territori català es manté com a Zona Protegida.
 
 
Estratègia de lluita 2015
 
 
Tot i que les cinc comarques esmentades han deixat de ser zona protegida, la zona fructícola de Lleida continua apostant per mantenir sota control aquesta perillosa malaltia dels fruiters de llavor mitjançant una convivència activa. Per això, el DAAM aposta per mantenir la vigilància intensiva dels possibles focus que puguin aparèixer, tenint en compte la importància dels fruiters de llavor a Catalunya.
 
 
I per tal d’evitar la introducció i la propagació de la malaltia és importantíssima la detecció precoç dels focus i l’arrencada i crema immediata de les plantes afectades.
 
 
Les mesures endegades enguany pel DAAM
 
 
Reforçament de les actuacions d’informació i divulgació
 
 
S’ha creat l’Oficina del Foc Bacterià per a la informació continuada de la situació d’aquest bacteri a la zona fructícola i de les mesures de prevenció i lluita. També es donarà informació permanent sobre la situació del foc bacterià a la zona fructícola i dels moments de màxim risc.
 
 
 
Es podrà accedir a aquesta Oficina a través del portal Ruralcat. També es duran a terme xarrades, fulls informatius, i informació permanent a través de les reunions mensuals amb els tècnics de les ADV i la Taula Sectorial de la Fruita.
 
 
 
Reforçament de la prospecció de les plantacions sensibles per a detectar els focus en el seu inici
 
 
Enguany la prospecció ja es va iniciar a l’hivern, concretament la darrera setmana de gener, i a partir d’aquest dilluns, dia 13 d’abril, s’ha contractat 12 tècnics prospectors que col·laboraran amb els tècnics del Servei de Sanitat Vegetal i els tècnics de 25 ADV que han decidit col·laborar amb la prospecció. La prospecció de plantacions es realitzarà durant tot l’any fins a mitjans de desembre.
 
 
 
Actuacions de prevenció i lluita
 
 
Els titulars de les plantacions afectades han de fer obligatòriament les actuacions següents: arrencada i destrucció immediata de tots els arbres amb símptomes, o extirpació i destrucció immediata de les parts de l’arbre amb símptomes, mitjançant el tall efectuat, almenys, a 40 centímetres del límit proximal visible de la infecció i amb desinfecció immediata de l'instrumental emprat. També han de comunicar la detecció del focus a l’Oficina del Foc Bacterià.
 
 
A més, els agricultors també han de realitzar tractaments fitosanitaris preventius, desinfecció de les eines de poda després de realitzar l’operació a cada planta, i desinfecció de les màquines de poda en el moment de l’entrada de la maquinària a la parcel·la. I un tema molt important és, alhora, l’eliminació de les floracions secundàries en tots els fruiters susceptibles i la desinfecció de les eines utilitzades.
 
 
El Servei de Sanitat Vegetal donarà el màxim suport als fructicultors i visitarà totes les parcel·les afectades per tal d’assessorar-los de les mesures més adients per a lluitar contra el foc bacterià.
 
 
 
Control d’empreses proveïdores de material vegetal susceptible al foc bacterià
 
 
Els proveïdors de material vegetal susceptible al foc bacterià de les 5 comarques que han sortit de zona protegida no poden emetre Passaport Fitosanitari ZP-b2, excepte que estigui dins d’una zona tampó. Poden vendre planta a zones no protegides amb Passaport Fitosanitari CE. Per part del DAAM, es realitzarà les inspeccions anuals preceptives per a poder autoritzar Passaports Fitosanitaris CE i es donarà suport a aquells proveïdors que vulguin constituir zones tampó.
 
 
Altres actuacions complementàries
 
 
D’altra banda, el Departament ha arribat a un acord amb el Centre d’Innovació i Desenvolupament en Sanitat Vegetal (CIDSAV) de la Universitat de Girona, que compta amb el màxim expert del foc bacterià a nivell estatal, per a donar suport a les mesures de seguiment i control; s’ha reforçat el laboratori de sanitat vegetal que compta amb el suport del laboratori estatal de referència de bacteris; i es manté contactes amb experts d’altres països afectats (Itàlia, Bèlgica, etcètera).
 
 
El DAAM també fa peticions al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) per a la autorització d’ús excepcional de productes fitosanitaris que puguin prevenir i lluitar contra aquesta perillós bacteri.
 
 
Finalment, a la reunió del passat divendres, Miquel Molins va insistir que per a evitar que el foc bacterià es propagui a noves finques cal que tots els agricultors, viveristes i tècnics d’ADV s’impliquin en una vigilància intensiva de les plantacions de fruiters de llavor per tal de localitzar els nous focus i eradicar-los el més aviat possible abans que s’estenguin. Si no es fa així, és probable que el foc bacterià es propagui amb greus conseqüències per a les plantacions.
 
 
En la trobada també hi van intervenir el cap del servei de sanitat vegetal del DAAM, Jordi Giné, i el responsable de sanitat vegetal de la Demarcació de Lleida, Xavier Auqué, que van explicat les mesures tècniques concretes endegades enguany per a evitar la propagació de la malaltia.
 
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat

3  

Fitxers adjunts

Foto 1.

Foto 1.
JPG | 2247

Foto 2.

Foto 2.
JPG | 2665

Comunicat de premsa.

Comunicat de premsa.
PDF | 242