• El cap de l’Executiu assegura que en la lluita contra l’atur, el el Govern focalitza els seus esforços a trobar feina per als més grans de 45 anys i els joves
  • Artur Mas afirma que amb el consorci sanitari de Lleida “no s’està privatitzant res de res” i recorda que s’està complint una llei aprovada pel Parlament a instàncies de l’últim Govern tripartit
  • El president diu que a l’estranger “ningú, i quan dic ningú dic ningú” entén com està tractant l’Estat espanyol el procés català
El president Mas durant la sessió de control
El president Mas durant la sessió de control
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha valorat avui molt favorablement les dades de l’atur del mes de març que ha dit “confirmen la trajectòria en positiu” de l’evolució del mercat de treball a Catalunya. Les xifres, ha explicat el cap del Govern, demostren “una caiguda de l’atur, la més intensa dels darrers 19 anys”. Artur Mas, que ha intervingut aquest matí en la sessió de control del Parlament, ha rebutjat “cap mena de cofoisme, eufòria o conformisme”, però ha assegurat que “les coses estan millorant a poc a poc, haurien de millorar més de pressa, però estem en el camí i la tendència que finalment hem aconseguit ens ha costat molts esforços”.
 
En aquest sentit de millora de l’economia, el cap de l’Executiu ha ressaltat també que hi ha hagut descens de l’atur per 21è mes consecutiu i que l’augment a Catalunya de l’afiliació a la Seguretat Social ha estat de 103.000 persones durant aquest últim any. Tot i aquestes bones notícies, el president ha reconegut que les dades de l’atur juvenil “han millorat una mica, però continuen sent molt dures per al país”, i s’ha compromès a “continuar centrant molts esforços en aquest col·lectiu”.
 
En aquesta línia d’acció prioritària de l’Executiu, Artur Mas ha inclòs també la lluita contra l’atur dels més grans de 45 anys, i ha posat en relleu el projecte Grans actius, presentat per la Conselleria d’Empresa i Ocupació, i que “dotat amb 50 milions d’euros pretén focalitzar per a milers d’aquestes persones els esforços del Govern per trobar una nova feina”.
 
Consorci sanitari de Lleida
 
En resposta a les preguntes dels grups parlamentaris de la CUP i d’ICV sobre el futur consorci sanitari de Lleida, el president Mas ha explicat que el projecte s’ha tret a informació pública per conèixer l’opinió dels diferents sectors implicats “perquè el Govern ha d’escoltar a tothom” abans d’actuar. Mas ha recordat que el Govern “està complint” la llei aprovada pel Parlament per l’anterior Govern tripartit “que emparava la creació d’aquest tipus de consorcis com el que es vol fer a Lleida i que no tenen cap ànim de privatització de res”. En aquest sentit, ha animat els partits que s’oposen a aquesta llei que facin una iniciativa legislativa per canviar-la.
 
Viatge als EUA
 
En el torn de resposta al grup parlamentari popular i sobre el seu recent viatge oficial als EUA, el president de la Generalitat ha afirmat “que ningú entén a l’estranger que un tema estrictament polític com el procés català s’estigui tractant com ho està fent el Govern espanyol” i “quan dic ningú dic ningú”, ha reblat. El cap del Govern ha explicat que els seus interlocutors a l’estranger així com els mitjans de comunicació internacionals no entenen que l’Estat espanyol “no parli, no negociï i que posi querelles sobre governs democràticament elegits i que han passat per les urnes abans de fer les coses que estan fent”.
 
D’altra banda, el president ha deixat clar, també en resposta al grup popular, que si el Govern no pot abaixar el tram autonòmic de l’IRPF és perquè “som els tercers a pagar i els desens a rebre” i ha afegit “el dia que siguem els tercers a pagar i els tercers a rebre com hauria de ser i passa en tot el món civilitzat, excepte a l’Estat espanyol, podrem abaixar l’IRPF i bastants coses més”.
 
Reunió de la Junta de Seguretat
 
Preguntat pel grup parlamentari socialista sobre una convocatòria de la Junta de Seguretat, el president Mas també ha lamentat que faci 6 anys que no s’hagi reunit aquest organisme mixt, format per l’Estat i la Generalitat, però ha recordat que “el conseller d’Interior ha plantejat aquest tema moltíssimes vegades davant el Ministeri i no se n’ha sortit”.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha deixat clar que “aquest tipus de reunions han de tenir contingut i resultats perquè serveixin i no ser només una fotografia” i ha exposat com un dels entrebancs per a la seva convocatòria el fet que el Ministeri no vol que els mossos d’esquadra “la policia més ben preparada a Catalunya des del punt de vista de la informació i de l’actuació pel coneixement del territori,tinguin reconegut el dret de relacionar-se amb altres policies de l’estranger”.
 
 
 

1  

Imatges

Fotografia del president Artur Mas durant la sessió de control

Fotografia del president Artur Mas durant la sessió de control 662