• L’acte de reconeixement, amb que s’ha volgut homenatjar 444 titulars o cedents de fons, té lloc en el marc de la celebració dels primers 35 anys d’existència de l’Arxiu
  • S’adjunta dossier de premsa amb tota la informació sobre els fons donats o depositats a l’Arxiu en els darrers 10 anys
Reconeixement als donants de l'ANC
El Departament de Cultura ha reconegut avui els donants i dipositants de fons documentals a l’Arxiu Nacional de Catalunya dels darrers 10 anys (2005-2015). Aquests fons corresponen a institucions, associacions i fundacions (entitats culturals, assistencials i professionals; sindicats i partits polítics); o bé són fons comercials i d’empreses, familiars, patrimonials, personals (d’escriptors, intel·lectuals i artistes, presidents de la Generalitat de Catalunya i polítics en general) o arxius de fotògrafs .
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat del director de l’Arxiu, Josep Maria Sans i Travé, ha presidit l’acte de reconeixement dels donants, que té lloc en el marc de la celebració dels primers 35 anys d’existència de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Amb aquest acte es vol homenatjar els 444 titulars o cedents de fons, que els han lliurat en els darrers deu anys a mans de la Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Arxiu.
 
El conseller Mascarell ha apuntat que “avui reconeixem la feina i la generositat de molta gent i la seva contribució a favor de la memòria col·lectiva dels catalans, que durant molts anys va patir greus dificultats per tenir d’un espai.  L’acte d’avui es molts significatiu i referma la il·lusió dels catalans de fa 100 anys, que en època de la Mancomunitat ja van pensar una Catalunya amb arxius i biblioteques”.
 
El director de l’Arxiu, Josep Maria Sans i Travé, ha destacat que els donats dels fons “contribueixen en la preservació del patrimoni i a la conservació de la història del país” i “que al llarg dels darrers 35 anys , amb les seves donacions, han estat decisius per situar Catalunya entre les potències arxivístiques del món”.  
 
Com a resultat dels seus 35 anys d’activitat al servei de la conservació del patrimoni documental català, en l’actualitat l’Arxiu Nacional conserva un total de 167 fons documentals i col·leccions fruit de l’activitat de l’administració pública i altres 961 fons d’origen privat, xifra que representa un 85% del total. Pel que fa al seu volum, però, els fons de procedència particular sumen 12.332 metres i representen un 34% del total de l’ocupació dels dipòsits del centre.
 
Després de la seva consolidació durant un quart de segle d’activitat, des de l’any 2005 fins a l’actualitat, l’Arxiu Nacional ha dut a terme una intensa activitat d’ingrés, descripció i difusió de fons documentals procedents de mans privades. Des d’aleshores, s’han dut a terme 1.219 ingressos de documentació corresponents a nous fons o a increments d’altres ja dipositats a l’arxiu lliurats per particulars, xifra que representa una mitjana aproximada de deu ingressos al mes i de dos cada setmana.      
 
El 3 de juny de 2005 va tenir lloc un primer acte de reconeixement als donants i dipositants de fons documentals, en el marc dels actes de celebració del 25è aniversari del centre (1980-2004). Amb motiu d’aquest reconeixement van ser lliurats 630 diplomes corresponents al mig miler de fons documentals d’origen privat ingressats al centre fins a aquell moment.

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Acte de reconeixement a donants i depositants de fons a l'ANC (2005-2015)

Dossier de premsa: Acte de reconeixement a donants i depositants de fons a l'ANC (2005-2015)
PDF | 669

Fotografia: Reconeixement als donants i dipositants de fons a l'ANC

Fotografia: Reconeixement als donants i dipositants de fons a l'ANC
JPG | 4841