El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, ha presidit avui al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet, de Barcelona, la presentació de la tercera edició de Muntànyum, la Fira de Turisme Rural i Esports de Muntanya de Catalunya, que es celebrarà a Duesaigües (Baix Camp) del 30 d’abril al 3 de maig. En aquest temps, la cita s’ha consolidat com un espai de divulgació i debat al voltant de les activitats de muntanya i la promoció del turisme interior vinculat a aquest sector.
sge
Foto: Jordi Estruch
En l’acte, també hi han participat Josep Llebaria, alcalde de Duesaigües, i Jordi Foraster, director de Muntànyum, que han exposat els objectius del certamen, que s’ha convertit en un lloc de trobada imprescindible pel sector del turisme i els esports de muntanya del sud de Catalunya. L’any passat, la fira va atraure 3.000 visitants, i enguany espera reunir-ne 5.000, amb 60 expositors.
 
Els objectius de la Fira són oferir un espai on els amants de la muntanya, el viatge i el món rural puguin expressar i debatre les seves inquietuds; promocionar els esports de muntanya en la seva vessant lúdica i de lleure com un element més de l’activitat conjunta de la família i d’enriquiment personal en el seu contacte amb el medi natural, i promoure els esports de muntanya com un element de promoció del territori i un ajut i complement a les activitats de turisme d’interior.
 
Els visitants hi trobaran expositors i activitats relacionats amb les temàtiques següents: llibres (de muntanya i de viatges, guies, mapes, relats, biografies, revistes, etc.), turisme (turisme rural, allotjaments, empreses de guiatge, restauració i tast de productes locals), viatges (alternatius o solidaris), esports de muntanya (Nit de l’escalada, caminada de muntanya, caminada amb gos, ruta BTT i escalada en bloc) i enologia i restauració (zona de tast de vins de l’Alt Camp i de restauració estil ‘street food’).
 
Durant la fira, també es celebrarà una taula rodona, moderada pel director del Consell Català de l’Esport, Gerard Figueras, amb el títol “L’esport en el medi natural: un gaudi, un repte, un risc”, que pretén debatre sobre la tendència actual a realitzar proves cada cop més extremes sense analitzar quin risc pot comportar per a la salut dels practicants. Una altra de les novetats d’aquesta edició és la celebració d’un ‘blogtrip’ i un ‘instawalk’, una caminada per la Baronia d’Escornalbou amb instagramers per tal que immortalitzin el paisatge i la fira. Finalment, hi haurà una diada escolar i, d’altra banda, es podran practicar activitats esportives com sortides a cavall, a peu i amb BTT i diverses variant de l’escalada en bloc, comptant amb la col·laboració de professionals del sector i de federacions esportives catalanes.
 
Ivan Tibau ha subratllat que Duesaigües es convertirà durant uns dies “en el centre neuràlgic de debat i promoció sobre el gran potencial que té el nostre entorn natural i rural”, unes possibilitats que “convé aprofitar a nivell esportiu i econòmic”. Pel secretari general de l’Esport, l’auge de les activitats de muntanya “han fet augmentar la pràctica esportiva i hem guanyat nous practicants”, però també ha generat un notable ”impacte i un benefici econòmic” en els establiments comercials i turístics dels llocs on es celebren.
 
“El binomi esport i turisme està adquirint molta importància al nostre país, i Muntànyum és un bon lloc on compartir idees i projectes al voltant d’aquest àmbit”, s’ha felicitat Ivan Tibau, que ha expressat el suport del Govern a una fira que aporta el seu gra de sorra “per millorar el nostre sistema esportiu”. Per la seva banda, l’alcalde de Duesaigües, ha mostrat la satisfacció per la col·laboració voluntària dels veïns del municipi en el desenvolupament d’una fira que “va camí de ser un referent”, mentre que el director de Muntànyum ha destacat la “vocació de lideratge i projecció internacional” de la mostra.
 
 

1  

Imatges

Fotografia de la presentació (Autor: Jordi Estruch)

Fotografia de la presentació (Autor: Jordi Estruch) 304