• El cap de l’Executiu ha lliurat aquesta tarda els Premis a la Iniciativa Comercial i als Establiments Comercials Centenaris
  • En l’acte, celebrat al Palau de la Generalitat, també s’ha reconegut la trajectòria de 34 establiments centenaris i de 25 més que compleixen els 150 anys d’existència
  • El cap de l’Executiu ha subratllat que “la història del comerç català, com la del país, és de supervivència i d’adaptació constant”
Fotografia de família dels guardonats. Autor: Rubén Moreno
Fotografia de família dels guardonats. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha subratllat aquesta tarda que “les perspectives que Catalunya i el comerç del país tenen al davant conviden clarament a l’optimisme”, perquè, malgrat les dificultats que encara es mantenen derivades de la dura recessió dels últims anys, “les perspectives són prou sòlides i bones”.
 
Aquest ha estat un dels missatges que el cap del Govern ha dirigit als centenars de comerciants i empresaris que s’han aplegat al Palau de la Generalitat amb motiu de l’acte de lliurament de la 15a edició dels Premis a la Iniciativa Comercial i als Establiments Comercials Centenaris, on també hi ha participat el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig.
 
Després de l’entrega de guardons, el president ha subratllat en el seu discurs que “el teixit comercial que tenim a Catalunya és un teixit de primeríssim nivell”, que no hi ha gaire països moderns i desenvolupats que puguin igualar.
 
“És un sector molt modernitzat, adaptat a les noves realitats del que estem vivint i amb gran capacitat d’oferir un bon servei”, ha assenyalat Mas, que ha afegit que, després d’uns anys molts durs on es van perdre força llocs de treball, cal recordar que, “avui, el comerç a casa nostra és un sector que torna a crear feina”. I aquest fet, ha dit, demostra que “el comerç no només té una funció econòmica, sinó que també té una dimensió social molt important, i fins i tot cultural, entesa la cultura com una manera de viure, de funcionar i d’ordenar la nostra convivència col·lectiva”.
 
Enguany, el Govern ha reconegut amb els Premis a la Iniciativa Comercial 17 empreses i entitats que contribueixen a la consolidació del comerç urbà de proximitat a Catalunya. També s’ha premiat la trajectòria de persones, empreses i entitats que han destacat per la seva trajectòria professional i dedicació al sector, per la seva capacitat d’innovació i emprenedoria i per la posada en valor de la funció social del comerç urbà.  
 
En aquesta edició, a més de fer un reconeixement a 34 establiments centenaris, la Generalitat també ha distingit la trajectòria de 25 establiments d’arreu del país amb més de 150 anys d’antiguitat.
 
 
Una història de supervivència i adaptació
 
Repassant la trajectòria del món comercial a casa nostra, el cap de l’Executiu ha afirmat que “la història del comerç, com la del país, és una història de supervivència i d’adaptació a les circumstàncies canviants” que han anat en paral·lel, i que ens han de servir per “tenir més confiança en nosaltres mateixos”.
 
“Si no haguéssim tingut aquest instint de supervivència ni d’adaptació, avui no existiria Catalunya tal com la coneixem, ni tampoc ho farien aquests comerços, amb llargues trajectòries al darrere que evidencien que han hagut de passar per tota mena de vicissituds i moments complicadíssims”, ha destacat Mas.
 
Al costat dels comerços més tradicionals, també s’han reconegut trajectòries professionals individuals que el president ha destacat que evidencien “un instint de modernització constant” que és una altra de les constants de Catalunya. “Som un país amb arrels molt antigues però, a la vegada, amb mentalitat de fer un país obert, modern, tolerant i amb voluntat de projectar-nos més enllà del nostre espai més proper”, ha reblat el president.
 
 
Nota: S'adjunta la relació completa dels guardonats 

2  

Imatges

Fotografia de família dels guardonats

Fotografia de família dels guardonats 1047

Lliurament del guardó a la Drogueria Forga, de Palafrugell

Lliurament del guardó a la Drogueria Forga, de Palafrugell 1300

1  

Fitxers adjunts

Relació de guardonats

Relació de guardonats
PDF | 125