• L’estació depuradora d’aigües residuals més gran és la de Vilafranca del Penedés, amb un cabal de disseny de 14.400 m3/dia
 
  • Els sistemes de sanejament actius depuren les aigües residuals de 64.000 habitants
 
  • El Pla de Gestió de les conques internes, actualment en informació pública, contempla per al període 2016-21 una inversió superior als 14 milions d'euros per millorar el sanejament de la conca
Depuradora Vilafranca
La conca del riu Foix disposa actualment de 10 instal·lacions de sanejament, totes elles a la comarca de l’Alt Penedès, que tracten un cabal d’aigües residuals de 12.500 m3/dia (que representa el sanejament de 64.000 habitants). Les depuradores actives a la conca garanteixen, per tant, el sanejament del 95% de la seva població. La primera estació depuradora d’aigües residuals que va entrar en funcionament és la de  La Gornal-Les Casetes, en el terme municipal de Castellet i la Gornal, l’any 1978.
 
Posteriorment s’han anat incorporant la resta, entre les que destaca per la seva grandària, la depuradora de Vilafranca del Penedès que va ser remodelada completament l’any 1996 a partir d’una instal·lació que ja existia anteriorment. Aquesta estació depuradora saneja les aigües residuals de Vilafranca de Penedès, Torrelles de Foix, Santa Margarida i els Monjos, Viloví del Penedès, Sant Martí Sarroca, Sant Cugat Sesgarrigues, Avinyonet del Penedès, Olèrdola, Pacs del Penedès, la Granada, Font-rubí, Castellví de la Marca i les Cabanyes.
 
El diferents sistemes de sanejament de la conca del Foix disposen de prop de 23 quilòmetres de col·lectors i 15 estacions de bombament (totes elles al sistema de Vilafranca).
 
Pel que fa als tractaments de depuració que hi ha a la conca, es disposa d’un tractament biològic amb eliminació de fòsfor i nitrogen (Vilafranca), 6 tractaments biològics convencionals i 3 sistemes de tractament primari.
 
El Pla de Gestió de les conques internes, actualment en informació pública, contempla per al període 2016-21 una inversió superior als 14 milions d'euros per millorar el sanejament de la conca. Les actuacions previstes consisteixen en ampliar la depuradora de Vilafranca, renovar i ampliar els col·lectors en alta del mateix sistema i remodelar el col·lector en alta a la riera de Pontons.
 
 
Depuradora
Posada en marxa
Any remodelació
 
Tipus tractament
L’Avellà
1980
-
Tractament primari
Cal Ton Conill
1980
-
Tractament primari
Castellet i la Gornal (Castellet)
1980
1998 (rehabilitació)
Biològic
Castellet i la Gornal (Sant Marçal)
1980
-
Biològic
Castellet i la Gornal (Torrelletes)
1980
1998 (rehabilitació)
Biològic
Castellví de la Marca (El Maset del Cosí)
2003
-
Biològic
La Rubiola
1980
-
Biològic
Sant Martí Sarroca (Hostalets)
2010
-
Biològic
Vilafranca del Penedès
Anterior 1980
 1996
Biològic amb eliminació fòsfor i nitrogen
Vilobí
1991
-
Tractament primari
 

3  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 520

Mapa ubicació depuradores conca Foix

Mapa ubicació depuradores conca Foix
JPG | 1925

Foto. Depuradora Vilafranca del Penedès

Foto. Depuradora Vilafranca del Penedès
JPG | 138