DAAM
El conseller amb representants d'Agrocat
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona i a la Catalunya Central, Neus Ferrete, ha visitat avui, a Sant Fruitós de Bages, la seu de la cooperativa Agropecuària Catalana (Agrocat), nascuda l’any 1983, fruit de la voluntat d’un grup de ramaders de les comarques de la Catalunya Central de proveir-se de pinso i serveis per a les seves explotacions ramaderes.
 
Pelegrí ha destacat durant la seva visita la trajectòria d'Agrocat, “un projecte que amb el pas del temps ha esdevingut una sòlida realitat, ocupant una posició rellevant en la indústria agropecuària catalana, en què ha fabricat i distribuït més de 190 milions de quilos d’aliment de bestiar durant l’any 2014, i comercialitzat més de 200.000 caps de bestiar dels socis que la formen, a qui proveeix de subministraments i serveis per valor de 92 milions d’euros”.
 
DAAM
Pelegrí als laboratoris d'Agrocat
El conseller també ha volgut posar de manifest l’estreta col·laboració d’Agrocat amb el DAAM en l’àmbit de la producció de pinsos amb baix contingut de nitrogen, la qual cosa permet una excreció menor d’aquest element ens el purins porcins, mesura que es contempla coma estratègica en el nou Pla de fertilització i gestió de les dejeccions ramaderes de Catalunya per tal de fer front al problema de la contaminació de les aigües i sòls per nitrats. En aquest sentit, Pelegrí ha destacat “la importància que els productors d’aliments pel bestiar s’impliquin en donar resposta a aquest problema i a oferir una solució més als ramaders que es troben en la necessitat de reduir el contingut de nitrogen dels purins del seu bestiar”.
 
D’altra banda, el titular del Departament ha demanat al sector ramader “sumar massa crítica per aconseguir un millor posicionament a l’hora de negociar la compra de matèries primeres per optimitzar els preus resultants i així guanyar en la relació de cost-benefici i garantir la seva competitivitat”. Es tracta, com ha afegit Pelegrí, de sumar sinergies per cercar les vies i instruments de millora que permetin al sector esdevenir més eficient i competitiu, i ha fet una crida a la unitat del sector en aquesta línia: “Hi ha molt de camí a recórrer per ser més eficient i aconseguir una major rendibilitat, i això exigeix ser capaços de sumar sinergies en el mateix sector, i podem fer-ho. Juntament amb Aragó, som la cinquena regió productora de porcí d’Europa, i hem d’aconseguir plegats, tots els agents del sector i amb el suport de l’Administració, superar els actuals handicaps”.
 
En aquest sentit, ha fet palès que cal buscar la complicitat sector-administracions, i que aquestes han de facilitar l’aprofitament òptim dels mitjans de transport en les millors condicions per poder reduir els costos del sector.
 
I ha recordat l’informe de 2013 realitzat per la direcció general d’Agricultura i Ramaderia ‘El cost dels pinsos com a factor crític del porcí català’ de 2013, en què es fa una anàlisi econòmica del procés d’aprovisionament i producció de pinso en el sector porcí, i en què es constata que Catalunya, conjuntament amb Aragó, constitueix la cinquena regió més productora de porcí d’Europa, darrere de França, Alemanya, Holanda i Dinamarca, i presenta un preu del pinso superior al de l’Estat i molt superior al d’aquest grup de països. També evidencia que la pràctica totalitat de la producció a Catalunya i a l’Estat és industrial, mentre que en l’esmentat grup de quatre països la producció no industrial (a la granja) suposa del 30 – 60% del total. Val a dir que en producció industrial l’Estat espanyol és el major productor europeu, i Catalunya representa un productor rellevant especialment en porcí.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 

2  

Fitxers adjunts

Visita Agrocat

Visita Agrocat
JPG | 352

Laboratoris Agrocat

Laboratoris Agrocat
JPG | 306