El Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo sosté que l’empaquetatge genèric de les cigarretes és una mesura necessària que s’hauria d’aplicar a Espanya, com ja estan incorporant altres països com Austràlia, Irlanda, Regne Unit i França. Una mesura destinada a reduir l’atractiu dels paquets de tabac i facilitar així la prevenció del tabaquisme, especialment entre les persones més joves. Aquesta és una de les conclusions destacades de la VI jornada anual de Prevenció i Control del Tabaquisme, que ha estat inaugurada pel secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Antoni Mateu.
 
A la jornada, els professions també han destacat que el consum de tabac i cànnabis estan molt associats ja que 3 de cada 5 fumadors de tabac d’entre 14 i 18 anys fuma també cànnabis. En aquest sentit, han assenyalat la importancia d’avançar en el coneixement del consum combinat i en el seu abordatge. Precisament, durant la jornada s’ha donat a conèixer el projecte, que actualment desenvolupa el Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo, amb l’objectiu d’investigar el binomi cànnabis – tabac i promoure polítiques d’abordatge del consum d’aquestes dues substàncies.
 
A Catalunya, la prevenció i el control del tabaquisme és una de les prioritats del Departament de Salut, tal com s’estableix tant en el Pla de salut 2011-2015, com en el Pla interdepartamental de salut pública.
 
Actualment, el 25,9% dels catalans de 15 anys i més són fumadors diaris o ocasionals. I malgrat que el consum de tabac a Catalunya ha baixat el 2014 fins a assolir aquest mínim històric, encara fumen 1.600.000 persones.